18 Ekim 2024 Cuma

Kürkçüler Hapishanesi önünden tecrit sonlandırılsın çağrısı

Tutsak yakınları, siyasi partiler ve kadın örgütleri Adana Kürkçüler Hapishanesi önünde açıklama yaparak, tecridin sonlandırılmasını istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana İl Örgütü, "Cezaevlerinde infaz yakmalara son, siyasi tutsaklara adalet" sloganıyla Adana Kürkçüler Kampüs Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

"Cezaevlerinde yaşanan tecrit sistemine ve hak ihlallerine son" pankartını taşıyan kitle sık sık, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bijî berxwedana zindana" ve "Bijî berxwedana İmralı" sloganlarını attı. Yürüyüş sonrası kitle açıklama yaptı.  Açıklamaya, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Adana  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı.

'TECRİT SONLANDIRILSIN'
Açıklamayı okuyan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, hapishanelerdeki tutsaklar üzerindeki baskıların her geçen gün arttığını, hak ihlallerinin derinleştiğini söyledi. İdari ve Gözlem Kurullarının Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik bahane edilerek tutsakların infazlarının ertelendiğini, tecridin derinleştirildiğini söyleyen Aydemir, "İmralı Ada Hapishanesi'nde süregelen mutlak iletişimsizlik hali, haksız disiplin cezaları, sudan gerekçelerle reddedilen aile ve avukat görüşme talepleri ile ortaya çıkan tecrit hali bunun en tipik örneğini oluşturmaktadır. Bir an önce tecrit sonlandırılmalıdır" dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI
Tutsaklara yönelik baskı ve hak ihlallerini sona erdirmek için mücadele çağrısı yapan Aydemir, "Hapishanelerde mahpuslara yönelik temel hakları sınırlayıcı ve ihlal edici keyfi ve hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmeli. Hukuka aykırı fiilleri gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmelidir" diye konuştu.

Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.