21 Eylül 2024 Cumartesi

Küresel iklim grevine 125 ülkeden yüzbinlerce öğrenci katıldı

İklim aktivisti Greta Thunberg'in çağrısıyla yapılan küresel iklim grevi 125 ülkede 2083 farklı noktada gerçekleşiyor. Dünyanın her yerinden çocukların ortak talebi, yetişkinlerin çok geç olmadan iklim değişikliğini önlemek için harekete geçmeleri.
Kendisinden önce iklim değişikliğinin önünü açan ve gezegenin altıncı büyük yokoluş sürecini başlatan kuşaklara meydan okuyarak iklim değişikliğine karşı mücadeleyi 2018 Ağustos ayında başlatan İsveçli aktivist Greta Thunberg'in çağrısıyla bugün 125 ülkede 2083 farklı yerde öğrenciler iklim grevine çıktı.
 
Türkiye'de iklim grevine çıkan öğrenciler İstanbul, İzmir, Iğdır, Antalya, Bursa gibi kentlerde bugün okulu boykot ederek pankartlarıyla iklim değişikliğini politikacılara, iş insanlarına, özetle dünyayı bu noktaya getiren önceki kuşaklara seslerini duyurmaya çalıştı.
 
LOZAN
 
Avrupa'nın birçok şehrinde örgütlenen ve kapitalizmin bir sonucu olan küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla Lozan'da da büyük bir öğrenci grevi örgütlendi.
 
Bir çok yerli ve yabancı öğrencinin ve kurumun katıldığı grev mitingi, Lozan garı önünde oluşturulan kortej ile başladı. Caddeyi trafiğe kapatarak yürüyen kitle kapitalizmin doğa katliamını protesto etti.
 
Liseli öğrencilerin katıldığı yürüyüş sloganlarla Riponne meydanına kadar sürdü. Alanda yapılan konuşmalar ile sonlanan eylemde sık sık "Une solution; révolution (Çözüm devrim)" sloganın atılması dikkat çekti. Mitinge yaklaşık yirmi bin kişinin katıldığı miting Lozan'da son yılların en kalabalık eylemi olarak değerlendiriliyor.
 
ZÜRİH
 
İsviçre genelinde bugün iklim için "grev" ilan edilerek, birçok kentte binlerce kişi iklim için yürüdü.
 
Gençler ve çocuklar, grevden kaynaklı okullara gitmeyerek, iklim yürüyüşüne katıldı.
 
İklim yürüyüşleri İsviçre’nin Zürih kentinin yanı sıra Basel, Luzern, Turgau, Frauenfeld, Bern, Zug kantonlarında da yapıldı. Yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.
 
"İklim adaleti" çağrısında bulunulan yürüyüşlerde "Herkes iklimin kötü gittiğinin farkında olmalı", "Bu yüzden hepimizin birlikte durması gerekiyor", "Daha iyi bir gelecek inşa etmeli ve şimdi başlamalıyız", "Eski nesil de buna katılıyor", "Birkaç yıl içinde toplum mazeretsiz bir devamsızlığı olan biz öğrencilerle gurur duyacak", "Eğer yanarsak, bizimle yanarsın", "Dünya bir banka olsaydı, uzun zaman önce kurtarırdın", "Küresel ısınmaya karşı harekete geçmek için sadece on yılımız kaldı", "Siz kirlettiniz, tekrar seçilemezsiniz" gibi pankartların taşındığı yürüyüşlerde politikacılara, sermaye çevrelerine ve topluma mesajlar verildi.
 
İklim eylemlerinde gençlerin Anti-Kapitalist sloganları ve kapitalizm karşıtı söylemlerinin giderek artması da dikkat çekti.
 
PARİS
'İklim grevi' kapsamında öğrenciler Fransa’nın en büyük bankalarından Société Générale’in Paris’teki genel merkezini işgal etti. İşgal eylemine katılan yaklaşık 140 öğrenci binaya girişleri engelledi. Öğrenciler bankayı işgal gerekçesi olarak, enerji sektöründeki iştiraklerinin iklim değişikliğine yol açtığını söylediler.  Bankanın girişine de "İklim krizinin finansörleri" yazılı pankart asıldı.
 
STOCKHOLM
 
Polonya'nın Katowice kentinde yapılan İklim Zirvesi'nde Birleşmiş Milletler (BM) delegasyonuna hitaben "Size yalvarmaya gelmedik, insanlar meydan okumak için ayaklanacak. Ve liderlerimiz çocuk gibi davranmaya devam ettikçe, uzun zaman önce alınması gereken sorumluluğu biz alacağız" diyen Greta'ya dünyanın dört bir yanından genç aktivistler katıldı.
 
VİYANA
 
Z kuşağının başını çektiği iklim için iklim grevi hareketi 15 Mart'ta dünyanın en büyük eylemlerinden birini gerçekleştirmek için son iki aydır örgütleniyor.
 
FridaysForFuture (Gelecek İçin Cumalar) hareketi hazırladıkları açık mektupta "Hoşlanın ya da hoşlanmayın, biz insanlığın kaderini değiştireceğiz" diyor.
 
125 ÜLKEDE 2083 ETKİNLİK
 
FridaysForFuture.org'daki son güncellemeye göre 15 Mart'taki iklim grevi için dünya çapında en az 125 ülkede 2083 farklı eylem planı gerçekleşti.