Küresel iklim grevi için Avrupa'da binler sokağa çıktı
Avrupa'nın farklı kentlerinde küresel iklim grevi için binlerce kişi sokağa çıktı. İklim krizi ve doğanın sömürüsüne karşı mücadele çağrısı yaptı.
Avrupa'nın farklı kentlerinde öğrenci gençlik, 23 Eylül Cuma günü düzenlenen küresel iklim grevi için sokağa çıktı. İklim krizi ve doğanın sömürüsüne karşı mücadele çağrısı bir kez daha yenilendi.
İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde yaklaşık beş yüze yakın kişi sokaklara çıkarak iklim krizini protesto etti.
Gençlik örgütü Young Struggle'ın da bayraklarıyla katıldığı eylemde "İklim için adalet!" ve "Tekellerin gücünü kırın" sloganları atıldı, kriz politikalarına karşı yenilenebilir enerji kaynakları şiarı haykırıldı.
ALMANYA
Almanya genelinde, çoğunluğu öğrencilerden oluşan yaklaşık 280 bin kişi cuma günü sokaklardaydı.
Almanya'nın Frankfurt kentinde dört bine yakın kişi sokaklara döküldü. Young Struggle, ZORA, Fridays for Future ve farklı gençlik ve iklim örgütlerinin katıldığı eylemde, "maden tekellerini kapatın" ve "a - anti - antikapitalista!" sloganları atıldı. Ayrıca ekonomik krize de dikkat çekilen eyleme "krizin yükünü biz ödemeyeceğiz" yazılı pankart taşındı.
Almanya'nın Hildesheim kentinde yaklaşık dört yüze yakın kişi sokağa çıktı. Fridays for Future tarafından düzenlenen yürüyüşe Young Struggle üyeleri de pankart ve bayraklarıyla katıldı.
SPD ve Yeşiller gibi iktidar partilerinin de katıldığı yürüyüşe reformist ve sistem içi şiarlar damgasını vurdu. Young Struggle ise "ya sosyalizm ya barbarlık" şiarlı pankartıyla yürüyüşte yerini aldı. Diğer örgütler tarafından yapılan konuşmalarda sistem eleştirisi yapılmazken, Young Struggle adına yapılan konuşmada ise sosyalizmin tek çözüm olduğu, şu anki hükümetin ve Alman devletinin iklim krizine karşı gerçek anlamda hiçbir önlem almadığı belirtildi.
Duisburg'da beş yüze yakın kişi sokağa çıktı. Young Struggle, ZORA, anti-kapitalist LGBTİ+ örgütü Pride Rebellion ve Students for Future örgütlerinin oluşturduğu anti-kapitalist kortejde yerini aldı.
Maden şirketleri uğruna köylerin yıkımına, Ukrayna ve Kürdistan'daki savaş çığırtkanlığına, zamlara ve krize, kadına yönelik şiddete karşı sloganların atıldığı yürüyüşün ardından Students for Future adına konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada ekokojik krizin derinleştiğine ve hayat pahalılığın gün geçtikçe arttığına dikkat çekilirken, tekellerin doğayı yok ederek karlarına kar kattığı dile getirildi. Özellikle iktidardaki koalisyonun ortağı Yeşiller partisinin politikaları tekrardan teşhir edildi.
Yapılan diğer konuşmalarda dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan doğa katliamlarına da değinilirken, İran'da katledilen Kürt kadın Mahsa Jina Amini de unutulmadı.
Almanya'nın Leipzig kentinde üç bine yakın kişi sokaklardaydı. Genç kadın örgütü ZORA, IJ (enternasyonal gençlik), Solinetz (dayanışma ağları), Frauenkollektiv (kadınlar kolektifi) ve AALE (Leipzig Antifaşist eylem) örgütlerinin oluşturduğu anti-kapitalist kortejde ise yüzlerce kişi yürüdü.
Yerel FfF örgütünün anti-kapitalist korteji engelleme girişimlerine rağmen yürüyüşe devam eden ve destek çıkan korteje yürüyüş süresince polis ve faşistler tarafından provokasyon girişimleri oldu.