22 Eylül 2024 Pazar

'Kürdistan'ı savun' eylemlerinde işgali durdurma çağrısı

Avrupa'nın birçok ülkesinde başlatılan "Kürdistan'ı savun" eylemleri devam ediyor. Türk devletin işgalci savaş saldırganlığına tepki gösterilen eylemlerde, "Türk faşizmi ve işgalini durduracağız" denildi.

Avrupa'da "Kürdistan'ı savun" eylemleri yapıldı. Çok sayıda ülkede yapılan eylemlerde gerillanın direnişi selamlandı, Türk devletinin işgal girişimi saldırılarına tepki gösterildi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da BBC binası önünde bir araya gelen binlerce kişi Başbakanlık binasına yürüyüş düzenledi. Eyleme antifaşist gruplar, anarşistler, Filistin halkıyla dayanışma örgütleri, Freedom For Öcalan Kampanya üyeleri, ekolojistler, Devrimci Komünist Dayanışma, Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), Young Struggle'ın yanı sıra, İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya göndermek istemesine karşı açlık grevi başlatan GİK-Der üyeleri de katıldı.

Eylemde açılan döviz ve pankartlarda Türk devletinin Kürt halkına yönelik kimyasal silah kullanmasına tepki gösterildi. Yürüyüş boyunca, "Kahrolsun Türk faşizmi", "Britanya Türk devletine desteğini kes", "Faşizme karşı Kürdistan'ı savun", "Kürdistan'daki savaşa dur de", "Terörist devlet terörist Erdoğan", "Bijî serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Kahrolsun ihanet" sloganları atıldı.

Yürüyüş ardından Başbakanlık binası önünde yapılan eylemde, KCDK-Başûr adına Heval Şivan, gazeteci Mark Campbell, Devrimci Komünist Dayanışma adına Ali Demir, Demokratik Güç Birliği adına İbrahim Avcıl, YPG'de yaşamını yitiren Anna Campbell'in babası Dirk Campbell, Freedom For Öcalan Kampanyası temsilcisi, Unite The Union Sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubbins, Sinn Fein Temsilcisi ve Filistin Dayanışma Grupları adına birer konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalarda, Türk devletinin soykırımcı, barbar ve katliamcı geleneğini sürdürdüğü vurgulanarak, Ortadoğu'yu kan gölüne döndürdüğü belirtildi.

Eylemde, Britanya ve İngiliz Hükümeti'nin Türk devletine silah satışını durdurması ve kimyasal silah kullanılarak işlediği savaş suçu nedeniyle Türk devletine yaptırım uygulanması talebi dile getirildi.

Ortadoğu barışının yolunun PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fikirleri ve düşünceleriyle sağlanabileceği vurgulanan konuşmalarda, Türk devletinin sömürgeci politikalar ile Kürdistan'ı işgal etmek istediği ifade edildi. Tüm devrimci, sosyalist, antifaşist gruplardan demokrasi ve insan haklarından yana olan güçlere işgale karşı Kürdistan'ı savunma çağrısı yapıldı. Kürdistan'ı savunmanın barışı, özgürlüğü ve demokrasiye savunmak anlamına geldiği belirtildi.

Eylem slogan ve alkışlarla sona erdi.

EDİNBURGH
İskoçya'nın Edinburgh kentinde de enternasyonalist gruplar öncülüğünde parlamento binası önünde eylem yapıldı. Eylemde, Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına karşı İskoç Parlamentosunun tavır alması istendi, Britanya'nın Türk devletine silah satışının engellenmesine yönelik harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

MLKP'lilerin de katıldığı eylemde sık sık, işgal karşıtı sloganlar atıldı.

HELSİNKİ
Devrimci, sosyalist, anarşist, feminist örgütlerin oluşturduğu Kürdistan Dayanışma Ağı, Finlandiya Parlamentosu önünde eylem yaptı. Kürdistan için Küresel Eylem Günü kapsamında yapılan eylemde, AKP-MHP iktidarının işgalci saldırıları protesto edildi.

Kürdistan'daki son saldırılar ve Türk devletinin tehditlerine dikkat çekilen eylemde, PKK, YPG/YPJ flamaları ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.

Eylemde PKK'nin yasaklı örgütler listesinden çıkarılması amacıyla imza da toplandı. Ayrıca Türkiye Konsolosluğuna gönderilmek üzere protesto kartları yazıldı.

KOPENHAG
Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Kultorv'da bir araya gelen Kürtler ve Danimarkalılar, işgal saldırılarını protesto etti. Gerilla direnişinin selamlandığı eylemde, Defend Kurdistan, Defend Revolution bildirisi okundu. Ekolojik Roja Tarım Derneği'nden Jørgen Holst, Rojava ziyaretini anlattı, Rojava devrimini sahiplenme çağrısı yaptı.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturya Birleşik Devrim Hareketi'nin düzenlediği eylemde Kristianbordoplatz'dan Museumsqautierplatz'a yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte işgal saldırılarına tepki gösteren sloganlar atıldı.

OSLO
Norveç'in başkenti Oslo'da tren istasyonu önünde düzenlenen eyleme Norveçli parti, örgüt ve kurum temsilcileri katılarak Kürt halkına destek verdi.

Eylemde Norveç Kızıl Parti Oslo Başkanı Siavash Mobasheri, Kürdistan ile Dayanışma kurumu (Solidaritet med Kurdistan) Eşbaşkanı Truls Strand, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Norveç Temsilcisi Hendrin Nazir, tiyatro sanatçısı Sara Baban ve Kürdistan'ı Savun (Defend Kurdistan) İnisiyatifi adına Lida Weerts birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Türk devletinin işgal ve soykırımı hedeflediğini belirterek, kimyasal silah kullanımına göz yuman Norveç hükümeti ve NATO ülkelerini "Sessizlik suça ortak olmaktır" diyerek kınadı.

"Kürdistan'ı savun, işgale izin verme", "TC kimyasal kullanıyor", "Solidaritet med Kurdistan "Terörist Erdoğan", "Katil Erdoğan" sloganlarıyla eyleme son verildi.

BOLOGNA
İtalya'nın Bologna şehrinde de Emilia Romagna Ağı öncülüğünde yaklaşık 40 kurumun desteğiyle "Sessizliği kıralım, Kürdistan'da Türk işgalini durduralım" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Şehir merkezinde yapılan yürüyüş öncesi polisin PKK bayraklarına müdahale etmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik yapılan görüşmenin ardından polisin geri adım atmasıyla sona erdi.

Yürüyüşe İtalyan devrimci şehit Lorenzo Orsetti'nin babası Alessandro Orsetti de katılarak Rojava devrimine sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Şehrin en kalabalık caddelerinde yapılan yürüyüşte, sık sık "Katil Erdoğan", "Yaşasın Kürdistan", "Öcalan'a özgürlük", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

INNSBRUCK
Kürtler ve devrimciler Avusturya'nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck'ta yürüyüş düzenledi. Kent meydanında yapılan yürüyüşte, "Avrupa finanse ediyor, Türk devleti bombalıyor" ve "Bijî berxwedana gerîlla" sloganları atıldı.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te CDK-F/TJK-F öncülüğünde binlerce Kürdistanlı, devrimci, sosyalist Republique meydanında bir araya geldi. Eyleme çok sayıda enternasyonalist örgüt de destek verdi. Özgürlükçü Komünist Birlik (UCL) adına söz alan Guillaume Davranche, tüm dünya enternasyonalistlerini Türk devletinin işgaline karşı devrimi ve Kürdistan'ı savunmak için Kürt halkının yanında direnişe davet etti. Davranche, konuşmasını "Yaşasın Rojava devrimi, yaşasın özgür Kürdistan" sözleriyle tamamladı. Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH), AVEG-KON, Assocation de Soldidarité France-Kürdistan, Fransız Komünist Partisi (PCF), sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, Jeune Garde Paris, TJK gibi kurum ve partiler eylemde yer aldı.

Konuşmaların ardından kitle slogan ve zılgıtlarla Bastille meydanına yürüdü. Bildiri dağıtımı yapılan yürüyüşte PKK'nin "terör örgütleri" listesinden çıkarılması için imza toplandı. İmza kampanyasına Fransızlar büyük ilgi ve katılım gösterdi.

"PKK halktır. Terörizm devletler tarafından gerçekleştirilir, halklar tarafından değil", "Türk devleti Kürt soykırımı yapıyor", "Kahrolsun Türk işgali", "Rojava'ya uluslararası statü" pankartlarının taşındığı yürüyüşte, "Bijî şoreşa Rojava", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "PKK halktır halk burada", "Kahrolsun faşist Türk rejimi" sloganları atıldı.

Bastille Meydanı'nda yapılan açıklamada KCDK-E divanı adına Murat Ceylan söz aldı. Kürt halkının statüsüz bırakılmak istenmesine karşı gerilla öncülüğünde direnişin sürdüğünü söyleyen Ceylan, "Kürt halkı olarak gerillanın onurlu ve görkemli direnişinde onu yalnız bırakmayacağız, her daim yanında olacağız ve bu sömürgeci faşizme karşı gerillayla aynı direniş ruhunu her yerde sürdüreceğiz" dedi.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya'da da binlerce kişinin katılımıyla yapılan eylemde, "Kürdistan'ı savun, işgale izin verme", "TC kimyasal kullanıyor", "Avrupa kendi çıkarları için izlemekle yetiniyor", "PKK terör listesinden çıkarılsın" pankartları taşıdı.

PKK, TJK-F flamaları taşıyan kitle sık sık "Katil Erdoğan", "İhanetçi Barzani" sloganlarıyla işgal saldırılarını teşhir ederken, "Bijî berxwedana Zapê" ve "Bijî gerîla", "Her yer direniş" sloganlarıyla Halk Savunma Güçleri'ne destek verdi.

RENNES
Fransa'nın Rennes'de "Défendre Kürdistan, Défendre Révolution" sloganıyla Kürdistanlılar ve devrimciler, antifaşistler Charles de Gaulles meydanında toplanarak, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Faşizme karşı birleşin", "Hepimiz PKK'liyiz", "Katil Erdoğan, işbirlikçi KDP", "Jin jiyan azadî" sloganlarını haykırdı.

Eylemde, Türk devletinin KDP ihaneti ile dört parça Kürdistan'da zihinsel kültürel ve fiziksel soykırımı derinleştirmek istediği, ancak bir kez daha Kürt özgürlük hareketi ve Kürt halkının direnişi karşısında çöküş yaşadığı belirtildi.

CENEVRE
İsviçre'nin Cenevre kentinde 82 ülkede 250 milyon üyesi bulunan La Via Campesina örgütü, Dünya Ticaret Örgütü'nün tarım politikalarına karşı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Kürdistanlılar ve devrimciler katılarak Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

GALLEN
İsviçre'nin Gallen kentinde ise St. Leonardspark'ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve devrimciler, Markplatz meydanına sloganlarla yürüdü.

Çok sayıda İsviçreli kurumun destek verdiği yürüyüş, Markplatz'ta sonlandırıldı. İsviçre Devrimci Güç Birliği, Klima Streik, Frauen Streik, Solidarität Kürdistan gruplarının destek verdiği eylemde yapılan konuşmalarda, Kürdistan devriminin savunulması gerektiği vurgulandı.

Eyleme katılan İsviçreli kurumlar adına Klima Streik üyesi Flufi bir açıklama yaptı. Flufi, Kürdistan devrimini savunmanın enternasyonalist bir görev olduğuna vurgu yaptı.

ZÜRİH
İsviçre'nin Zürih kentinde de Werdmühleplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve devrimciler, Helvetiaplatz'a yürüyüş düzenledi.

Zürich eylemine Zürich-Demokratischer Kurdischer Gesellschaftsrat (DEM-KURD), Zürich-Beritan Frauenrat, Alternative Liste (AL), Büdnis der Demokratischen Kräfte in Europa (ADGB), Direkte Solidarität mit Chiapas, GRÜNE Zürich, Klimastreik Zürich, Partei der Arbeit (PdA), Rojava Komitee Zürich, Rote Hilfe Schweiz, Solifonds, Sozialdemokratische Partei Zürich (SP Zürich), Vereinigung Schweiz-Cuba Vilma Espin/ Region Zürich- Ostschweiz katıldı.

Helvetiaplatz'da Zürih Rojava Komitesi, Aufbau ve Dem-Kurd Zürich adına konuşmalar yapıldı. Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırıları kınanırken Kürdistan ile dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

FREIBURG
Almanya'nın birçok kentinde de sokak gösterileri yapıldı. Freiburg şehir merkezinde yapılan yürüyüşe HDP eski Milletvekili ve Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de katıldı. Kürdistan devriminin Ortadoğu halklarının biricik kurtuluş umudu olduğunu söyleyen Kürkçü, yürüyüşün ardından yapılan panelde söz aldı, HDP'nin AKP-MHP faşist yönetimine karşı kilit bir parti olduğunu belirtti.

HANNOVER
Kürtler, devrimciler ve sosyalistler, Hannover'de de alanlara çıktı. Defend Kurdistan adına söz alan Nada Nana, "Bizler yüzyılın devrimi olan Rojava devrimini sahiplenmek için yerel ve diplomatik çalışmalarımızı son hızıyla sürdürmeye devam edeceğiz. Katil Erdoğan şunu iyi bilsin ki, Kürt halkı artık yalnız değildir. Tüm halklara ilham kaynağı olan devrimi yaymak bizlerin tarihi sorumluluğudur "dedi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde yapılan eylemde de Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik işgal saldırılarının yanı sıra Almanya'nın savunma için onayladığı 100 milyar Euroluk bütçe protesto edildi.

"Türkiye bombalıyor, Almanya finanse ediyor", İran, Irak, Suriye ve Türkiye Kürtleri katlediyor" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından gerçekleştirilen konuşmalarda, Almanya'nın silahları nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde insanların öldüğü vurgulandı, "Katliama ortak olmayın" çağrısı yapıldı.

Almanya'nın Türk devleti ve Suudi Arabistan'a kimyasal silahlar verdiği de dile getirildi.

Eylemde Almanya'da Schloss Elmau'da yapılacak G7 zirvesi protesto eylemlerine katılım çağrısı yapıldı.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde de yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş öncesi söz alan insan hakları savunucusu yazar Anja Flach, Ukrayna'da yürütülen savaş için ayağa kalkan insanların, Kürdistan'daki işgale sessiz kalarak bu suça ortak olmasını eleştirdi.

Hamburg DKTM adına konuşan Emine Birecik de işgal ve imha saldırılarının yanı sıra gerilla alanlarına yönelik kimyasal saldırıların insanlık suçu olduğunu belirterek mücadele çağrısında bulundu. Eylemde Rojava devriminin savunulması savunulması için, başlatılan topyekun saldırılara karşı dünyanın her yerinde topyekun direnişin esas alınması gerektiğini söyledi.

BERLİN
Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Küresel Kürdistan için eylem günü kapsamında Berlin'de de yürüyüş yapıldı.

Nav-Berlin, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Defend Kürdistan'ın çağrısıyla Berlin Breitscheidplatz/ Kurfürstendamm'da bir araya gelen kitle, Nollendorf meydanına yürüdü.

Almanca "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer direniş", "Birlikte ve cephede AKP'ye karşı savaş"  pankartlarının taşındığı yürüyüşte sık sık gerilla direnişine vurgu yapıldı.