5 Ekim 2024 Cumartesi

Kürdistani İttifak: Newrozda dimdik ayakta olduğumuzu gösterelim

Kürdistani İttifak Çalışma Grubu, HDP'nin kapatılması için açılan davaya ilişkin demokrasi güçleri ve halka dayanışma çağrısında bulundu, "Halkımızdan 2021 Newrozuna güçlü bir katılım sağlayarak bütün baskılara rağmen mücadele azmimiz ve kırılmaz irademizle dimdik ayakta olduğumuzu göstermeye çağırıyoruz" dedi.

Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi partiler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Diyarbakır'da açıklama yaptı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkez binasında yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Azadi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cemal Satı, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) üyesi Ozan Kardaş, Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (KDP-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak katıldı.

Ortak metnin Kürtçesini KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu.

'DAVA DEMOKRASİYE DARBEDİR'
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP hakkındaki kapatma davasının gerekçesinin tamamen siyasi olduğunu ifade eden Aydeniz, bu davanın Cumhur ittifakının yargıya olan siyasi talimatlar ve tehditleri neticesinde açıldığını vurguladı. Açılan davayı "Türkiye demokrasisine vurulan darbe" olarak nitelendiren Aydeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye açılmak istenen kapatma davasının aynı güne rastlaması bir tesadüf değildir. 6 milyondan fazla seçmenin iradesini temsil eden bir partiye yönelik kapatma davasının açılması, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması, HDP'li parlamenterlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına hız verilmesi; partinin Eş Genel Başkanları dahil, merkez, il, ilçe yöneticilerinden binlercesinin tutuklanması, hukukun üstünlüğünün ayaklar altına alınmasıdır."

PAK, PSK, KKP ve TKDP’nin isimlerindeki Kürdistan kelimesinden dolayı kapatılmak istendiğini, PİA ve PDK'nin İçişleri Bakanlığına başvuru dilekçelerinin reddedildiğini hatırlatan Aydeniz, "İktidar siyasi tutumu ile, eskinin denenen ve sonuç vermeyen 'Kürt sorununda' güvenlikçi politikasında diretmesi, bir çıkmaz sokaktır. Kürt seçmeni demokrasinin, değişim ve dönüşümün önemli siyasal bir aktörüdür" dedi.

NEWROZ ÇAĞRISI
HDP'ye açılan kapatma davasını Kürdistani İttifak partileri olarak kınadıklarını belirten Aydeniz, "Türkiye'nin demokrasiye inanan parti ve güçlerini, halkımızı HDP'ye yönelik kapatma davası karşısında dayanışma içinde olmaya, insan haklarına, özgürlük mücadelesine, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Halkımızdan 2021 Newrozuna güçlü bir katılım sağlayarak bütün baskılara rağmen mücadele azmimiz ve kırılmaz irademizle dimdik ayakta olduğumuzu ve olacağımızı göstermeye çağırıyoruz" diye konuştu.