20 Eylül 2024 Cuma

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, Eylül ayında Rojhilat'ta yaşanan hak ihlallerini açıkladı

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, yayınladığı açıklamayla Eylül ayı içerisinde Rojhilat'ta 9 kişinin idam edildiğini, sınır ticareti yapan 18 kişinin yaralandığını, 48 kişinin gözaltına alındığını, Serdeşt ve Pîranşah'ta ise 3 kadının katledildiğini duyurdu.

Kürdistan İnsan Hakları ağı yayınladığı açıklamada İran rejim güçlerinin Eylül ayı içinde gerçekleştirdiği hak ihlallerini paylaştı.

İnsan Hakları Ağı açıklamasında şu bilgilere yer verdi; "Eylül içerisinde 14 sınır ticareti yapan kişi (kolber) İran rejim güçlerinin açtığı ateş sonucunda yaralandı, 2 kişi katledildi. 2 kolber ise mayın patlaması sonucunda yaşamını yitirdi. Yine Eylül ayı içerisinde Xoremawa, Hemedan, Kereç hapishanelerinde 9 Kürt tutuklu, 'kasıtlı insan öldürme', 'uyuşturucu ticareti' suçlamaları nedeniyle idam edildi."

KADINA DÖNÜK ERKEK CİNAYETLERİ
Serdeşt ve Pîranşah'ta 3 kadın yakın akrabası erkekler tarafından katledildi.

İDAMLAR TOPLUMSAL MÜCADELEYİ BASTIRMANIN YÖNTEMİ OLARAK SÜRÜYOR
48 kişi toplumsal eylemlere katıldıkları gerekçesiyle Urmiye, Sine, Îlam ve Tahran kentlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı tutuklandı.

Sine, Seqiz, Mahabad, Îlam, Urmiye, Meşhed ve Kirmanşah kentlerinde 11 kişi hakkında mahkemeler idam kararı verdi. Kürt tutsaklardan Neyib Eskeri ve Abdullaziz Gul Muhammed, hapishane koşullarını protesto için Urmiye hapishanelerinde açlık grevine başladılar.