4 Ekim 2024 Cuma

Küçükosmanoğlu: Halkın sağlık hakkı ve hekimlerin özlük hakları için yürüyeceğiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB), "Karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz" diyerek 23 Kasım'da Ankara'ya "Emek bizim söz bizim" sloganıyla "Beyaz Yürüyüş" düzenleyecek. ETHA'ya konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Küçükosmanoğlu, talepleri ve sorunlarını iletecek muhatap bulamadıklarını söyledi, bu yürüyüşle halkın sağlık hakkını ve hekimlerin özlük haklarını savunacaklarını vurguladı.

Hekimler Türkiye'nin dört bir yanından "Mesleğimizi yapamıyoruz", "Nefes alamıyoruz", "Geçinemiyoruz" diyor. Her gün kamu hastanelerinde yaşanan istifalar, artan yurtdışı göçü ve 5 dakikada hasta muayene etmeye zorlanan hekimler, taleplerini iletmek için randevu taleplerine olumlu yanıt vermeyen Sağlık Bakanlığı'na tepkili.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, 23 Kasım'da başlayacak "Beyaz Yürüyüş"e ilişkin ETHA'ya konuştu.

COVID-19 İLE HEKİMLERİN SORUNLARI ARTTI 
Yürüyüşlerinin amaçlarının sağlık emekçilerinin ve hekimlerin Covid-19 pandemisiyle artan sorunlarını dile getirmek olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu, "Çünkü bu süreçte hekimler özel olarak çok yıprandılar, çok tükendiler. Onun dışında ekonomik ve siyasi baskılar yüzünden birçok kayıplar yaşandı. Genç meslektaşlarımız adeta kaçarcasına yurtdışına gidiyor. Emekliliği dolan hekimlerimiz emekliye ayrılıyor ve istifa yolunu seçiyorlar" dedi.

BAKANLIK TTB YÖNETİMİNE RANDEVU VERMİYOR
Gerek kamuda gerek özel sektörde çalışma koşullarının çok ağır olduğunun altını çizen Küçükosmanoğlu, pandeminin getirdiği ağır çalışma koşullarının var olan sorunları artırdığını vurguladı. Yaşanan sorunları Sağlık Bakanlığı ile görüşmek istediklerini ancak bakanlığın randevu taleplerine olumlu yanıt vermediğinin kaydeden Küçükosmanoğlu, "Yeni seçilen Merkez Konseyimiz bir yılı geçmiş olmasına rağmen henüz bir görüşme, sorunlarımızı iletme fırsatı bulamadık. Sorunlarımızın çözümü siyasi iktidarda, Sağlık Bakanlığı'nda. En son Ekim başında yine bir randevu talebinde bulunduk, 'Sorunlarımız var bunları size iletmek istiyoruz' dedik" bilgisini paylaştı. Küçükosmanoğlu, "Bakanlığa tıp eğitiminden, Covid-19'un meslek hastalığı sayılmasına, ücretlerin düşük olmasından, emeklilik haklarındaki sorunlara kadar birçok sorunu iletmek için randevu istedik, randevu vermediler. Bunun üzerine bir eylemlilik süreci başlattık" diye konuştu.

EYLEMLİLİK SÜRECİ BAŞLATTIK
Bu eylemlilik sürecinde her hafta bir konuyu gündemleştirdiklerini ifade eden Küçükosmanoğlu, 20 Ekim'de "5 dakikada hekimlik yapılmaz", 27 Ekim'de "Covid-19 Meslek Hastalığı Yasası ve her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz", 3 Kasım'da "Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz. Hekimlere 7200 ek gösterge derhal verilmelidir" talepleriyle basın açıklamaları yaptıklarını, 11 Kasım günü ise "Çalışma koşullarımızda iyileştirme istiyoruz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları istiyoruz" talebiyle eylem yaptıklarını aktardı.

İSTANBUL'DAN ANKARA'YA YÜRÜYECEĞİZ
Bu eylemlilik sürecinin sonunda 23 Kasım'da İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını, 27'sinde Ankara'da 'Beyaz Forum' ile bunu taçlandıracaklarını kaydeden Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu: "Planımız şu anda 23 Kasım Salı günü İstanbul'dan başlayacak bir 'Beyaz Yürüyüş' olacak. Oda ve Merkez Konsey yöneticilerinin katılacağı bir yürüyüş koluyla İstanbul'dan başlayacak, 24 Kasım'da Kocaeli, 25 Kasım'da Bursa, 26 Kasım'da Eskişehir ve 27 Kasım'da Ankara'da birer günlük, buralarda kamuoyunu bilgilendirici, hekimlerle ve sağlık çalışanlarıyla biraraya gelme fırsatını bulacağımız toplantılar gerçekleştireceğiz. Ankara'da tüm Türkiye'den gelen kalabalık hekim heyetiyle, dostlarımızla, sağlık çalışanlarıyla, diğer meslek örgütleriyle, kitle örgütleriyle, siyasi partilerle 'Beyaz Forum' düzenleyeceğiz."

HALKIN VE HEKİMLERİN HAKLARINI SAVUNUYORUZ
Yürüyüşlerinin amaçlarının halkın sağlık hakkını, hekimlerin özlük haklarını savunmak ve mesleki sorunlarını dile getirmek olduğunu kaydeden Küçükosmanoğlu, "Sadece kendi sorunlarımız değil, burada halkın sağlık hakkını da gündeme getireceğimizi özellikle söylemek isterim. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarıyla halkın hakları ve talepleri sanki birbirinin karşısıymış gibi görülüyor. Halbuki öyle bir durum söz konusu değil" dedi.

5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ
5 dakikada muayeneye ilişkin de konuşan Küçükosmanoğlu, "5 dakikada bir muayene hem hekimin mesleğine hakaret, hem de vatandaşın alamayacağı bir sağlık hizmeti demek. 5 dakikadaki muayene aslında tam bu dönemin en büyük göstergesi. Çünkü vatandaş randevu alamadığından bulunan çözüm randevu sürelerini 5 dakikaya düşürmek. Böyle bir çözüm olamaz. 5 dakikada muayene olmaz. Bu hem mesleğimizin onuruna aykırı, hem de halkın sağlık hizmeti alamaması demektir" diye vurguladı.

PARASI OLANA SAĞLIK HİZMETİ, HALKIN SAĞLIK HAKKINI ZEDELİYOR
5 dakikada muayeneye razı olmayan ve parası olan kişilerin özel hastanelere gittiğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, "Oralardaki yüksek fiyatlarla, parası olana kadar sağlık hizmeti. Dolayısıyla halkın sağlık hakkını da büyük ölçüde zedeleyen bu sisteme, bu gidişe dur demek için bir şeyler söylemek gerektiğini düşündük ve sözümüzü söyleyeceğiz. 'Emek bizim, söz bizim' ana sloganımız. Pandemi döneminde biz büyük bir emek harcadık. Söz söylememiz gerektiğini düşünüyoruz artık. Bu sözü de söyleyeceğiz" diye konuştu.

Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin taleplerinin net olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: "Covid-19'un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Sağlıkta şiddetin son bulması için sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Özlük haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Ek gösterge veya ek ödeme yoluyla yapılan ödemelerin kanuni bir düzenlemeye kavuşturulmasını istiyoruz. Asistan hekimlerin nöbet sürelerinin insani düzeyde tutulmasını istiyoruz. Aile hekimlerinin ödeme ve sözleşme yönetmeliği adı altında çıkartılan, kölelik yönetmeliğinin iptal edilmesini istiyoruz. Güvenli çalışma ortamları istiyoruz. İnsanca çalışacak ücret istiyoruz."