5 Ekim 2024 Cumartesi

Krizi yok sayan Erdoğan: Ekonomik olarak daha da güçleneceğiz

Kabine toplantısı sonrası konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı, bir kez daha ekonomik krizi, açlık ve yoksulluğu yok sayarak ekonomik olarak Türkiye'nin her geçen gün daha da güçlendiğini iddia etti. Pandemeyi yönetemediklerini unutan Erdoğan, Covid-19 salgınıyla baş eden en iyi ülke olduklarını öne sürerken, doğayı sermayeye peşkeş çeken kendileri değilmiş gibi "Yeşil kalkınma devrimi" yapacaklarını ileri sürdü. 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Yaklaşık üç saat süren Kabine toplantısı sonrası Erdoğan açıklama yaptı. 

Sağlıktan eğitime, güvenlikten turizme kadar Türkiye'yi yakından ilgilendiren pek çok hususla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Erdoğan, ekonomik krizi görmezden gelerek tüketim malzemelerindeki fahiş kar artışlarını "fırsatçıların kar hırsı"na bağladı. 

Erdoğan'ın konuştuğu sırada dolar kuru 9 TL'ye çıktı.

Kamu işçileri ve memurlara yüksek zam yaptıklarını öne süren Erdoğan, özel sektörün de benzer bir tutumla çalışanlarını koruyacaklarını savundu. Ekonomi, işsizlik ve yoksulluğu yok sayan Erdoğan, "Ülkemizi yatırım, üretim, ihracat, istihdam temelleri üzerinde, cari dengemizi fazla yönünde sürekli geliştirerek büyütmeyi sürdüreceğiz. Bundan sonra Türkiye ekonomik olarak her geçen gün çok daha güçlenecektir" iddiasında bulundu. 

Sağlık çalışanlarının istifasını engelleyerek ölüme sürükleyen, işçi ve emekçileri ya açlık ya da ölüm ikilemine mahkum eden politikalarla pandemiyi yönetemediklerini unutan Erdoğan, Covid-19'a karşı sağlık altyapısındaki gücüyle, en iyi kriz yönetimi sergileyen ülkelerden biri olduklarını iddia etti.

Holdinlerin doğayı talan eden politikalarına onay vererek yaşam alanlarını sermayeye peşkeş çeken Erdoğan, Paris İklim Anlaşması çalışmalarını "Yeşil Kalkınma devrimi" tanımlamasıyla aktardı. Erdoğan,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirdiklerini açıkladı. 

Erdoğan bir diğer kurumsal değişikliği de göç konusunda yaptıklarını belirterek, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nü, Göç İdaresi Başkanlığı'na yükselttiklerini dile getirdi. "Son 5 yılda 2 milyon 350 bin kişiyi ülkemize giriş yapmadan sınırda engelledik. Sınırlarımız içinde yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı da 1 milyon 300 bini geçti. Bunların bir kısmı kendiliğinde geri dönerken 286 binini de biz sınır dışı ettik. Bu göçmenlerin tamamına yakınının hedefinin Avrupa'ya gitmek olduğunun altını çizmemiz gerekmektedir" diyen Erdoğan bu "kapsamlı" sınır güvenliği ve göç politikasıyla göç sorununu üstesinden geldiğini savundu.