6 Ekim 2024 Pazar

Köylüler direnişi sürdürüyor: Kepçeyi durdurdular

Rize'nin İkizdere ve İşkencedere Vadisi'nde yapılmak istenen taş ocağına karşı direnişi sürdüren köylüler, çalışmayı durdurdu. 

AKP'ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding'in İkizdere ve İşkencedere Vadisi'ne yapmak istediği taş ocağına karşı direniş sürüyor. 

Sabahın erken saatlerinde bölgeye gelen kepçe yüz yıllık ağaçları katletmeye başladı. Bunun üzerine olay yerine gelen köylüler, kepçenin bulunduğu alanın hemen altında nöbet tutmaya başladılar. Kadınların önde oduğu gruba jandarma saldırdı. Çok sayıda kişi darp edildi. İş makinalarının önüne geçen kadınlar aşağı yuvarlanmak istendi. Çok sayıda kişi iş makinasının kırdığı taşlar nedeniyle yaralandı. Ancak köylülerin direnişi sonrası iş makinaları geri çekildi. Çalışma, vadinin girişinde devam ediyor. 

Polis barikatının önünde oturan köylüler, nöbet tutmaya devam ediyor. 

İktidara seslenen bir köylü, çalışmaların derhal durmasını istedi ve şu ifadeleri kullandı: "Biz burada zulümle karşı karşıyayız. 2002'den bu yana AKP neferiyim. Kalkandere Mehmet Cengiz'in bölgesi taş dolu. 15 kilometre daha yakın. Ramazan günü Allahtan korkun, kadınlara biber gazı sıkmak ne demek?" 

'KAZANDIĞINIZ ŞEY KAYBETTİĞİNİZ ŞEYLERİN YANINDA HİKAYE'
Başka bir köylü ise, ağaçların katledildiği bölgeyi göstererek isyan etti. Köylüler, "Peki bu gölü yok ettiğinizde kaç para kazansak bunun karşılığını almış oluruz? Bu sorunun karşılığını Cengiz Holding versin sonra devam etsin. Bize bu güzelliği verebilecek mi, ondan sonra devam etsin. Yok ettiğiniz şey, kazandığınız şeylerin hikaye, para bir kağıttır. Bu su bir hayat, bunun içinde yaşayan alabalıklar bir hayat. Bunları yok ediyoruz. Milyonlarca yıllık dengeyle oluşmuş bunlar, yok etme hakkını size kim veriyor? Bunlarla birlikte var olabilirsiniz" diye sitem etti.