4 Ekim 2024 Cuma

Köse: Salgın patronların çıkarlarını korumak için kullanılıyor

Kod 29’la birlikte işçilerin tüm kazanılmış haklarının gasp edilmek istendiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, yasa ile en fazla akdınların işten çıkarıldığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, işçilerin yaşadığı hak gasplarına ilişkin partisinin İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da katıldı.

Dünyada pek çok ülkede gibi Türkiye'de de salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında işçi ve emekçilerin geldiğini belirten Köse, "Geçim zorluğu tüm araştırmalarda en öncelikli sorun olmaya devam ederken, geçinemeyenlerin oranı giderek artmaktadır. Tüm kesimler sürekli gelir kaybına uğramakta, birbiri ardına gelen zamlarla baş edememektedir. Geçim derdine düşen halkın borcu artmakta, iflaslar ve icralar büyümekte; halk yoksullaşmakta, esnaflar iflas etmekte, yandaşlar ve bankalar ise zenginleşmektedir" diye konuştu.

Köse, AKP'nin salgına karşı aldığı önlemlerin göstermelik olduğunu, işçi ve emekçiler için hiçbir önlemin alınmadığını, buna karşı çıkan emekçileri ise işsizlik ve açlıkla tehdit ettiğini dile getirdi. 16 Nisan 2020'de İş Kanunu'nun geçici 10'uncu maddesiyle işten çıkarmaların resmi olarak yasaklandığını ifade eden Köse, "Pandemi sürecinde başka gerekçeyle işten çıkarmanın mümkün olmadığını gören patronlar işten çıkarma yasağını anlamsız hale getiren bu istisnayı yaygın biçimde uygulamaya başladılar" dedi.

Yasayla birlikte işçinin, işveren hakkında onur kırıcı sözleri gibi uydurma ve asılsız birçok sebeple işten çıkarılmasının önünün açıldığına dikkat çeken Köse, "Patronlar bu maddeleri gerekçe göstererek, herhangi bir ispat yükümlülüğü altına girmeden işçiyi işten atabilmektedir. Üstelik işten çıkarmada hangi davranış nedeniyle işten çıkardığını da belirtmek durumunda değildir" diye konuştu.

YASA KADINLARIN İŞTEN ATILMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR
Yasayla birlikte işçilerin hak etmediği bir suçlama ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Köse, hakkını arayan, sendikaya üye olan her işçinin işsizlikle tehdit edildiğini belirten Köse, "Yasa en çok kadın işçileri zorluyor. 'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' ibaresi kadınların yeni bir iş ararken veya yeni bir işte çalışırken daha fazla mobinge, tacize, ayrımcılığa ve cinsiyetçi baskılara uğramasına sebep olmuştur" diye ifade etti.

Salgın sürecinde işverenler işten çıkarma yasağını delmek için Kod29'u kullandığını belirten Köse, "İşverenin haksız yere Kod29'u kullanması halinde herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. Kod29, işverenlerin emekçilere yönelik kullandığı hukuk ve gerçek dışı bir silaha dönüşmüştür. Bu kapsamda HDP olarak Kod29 başta olmak üzere emekçilere yönelen her tehdit ve haksızlığa karşı çıkacağız. Hakları için mücadele eden işçi ve emekçilerin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

GÜLÜM: YASA GERİ ÇEKİLMELİ
Açıklamanın ardından HDP Milletvekili Züleyha Gülüm konuşma yaptı. Gülüm, salgın sürecinde işsizler ordusuna yenilerinin eklendiğini ifade etti. Kod29'la işçilerin tüm haklarının gasp edilmek istendiğini dile getirerek yasanın bir an önce geri çekilmesi gerektiğini söyledi. 

PİROĞLU: EMEKÇİLERİN TEK SİLAHI DAYANIŞMADIR
HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise işçi sınıfının tüm kazanılmış haklarının ciddi saldırı altında olduğunu ve işsizliğin büyüdüğünü dile getirdi. Piroğlu, "İktidar işçileri patronların iki dudağı arasında sıkıştırmış durumda. Salgın süreci patronlar için fırsata çevrildi. İşçilerin büyük kısmı kölece yaşam koşullarında çalışmakta. İktidarın çıkardığı tüm yasalar patronlar için çıkarıldı. Bu saldırılara karşı emekçilerin tek silahı dayanışmadır" şeklinde konuştu.