24 Kasım 2024 Pazar

Koramaz: İş cinayetlerinden Çalışma Bakanlığı sorumludur

İnşaatlarda, fabrikalarda, madenlerde süren iş cinayetlerini hatırlatan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı neden var" sorusunu yöneltti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, inşaatlar, fabrikalar, maden ocaklarında yaşanan iş cinayetlerini hatırlatarak, işçilerin çalışırken katledilmesini engellemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın varlığını sorguladı.

3 gün önce, otuzlu yaşlardaki İsmail Özbay ve Halil İkiyıldız'ın Ankara'daki bir inşaat şantiyesinde 30. kattan düşerek, dün Hamza Keskin'in Yüksekova'da, Erhan İnci'nin İstanbul'da, çalıştıkları inşaatta yüksekten düşerek, 2 gün önce Niğde'de bir gazoz fabrikasında su tankı temizliği sırasında 35 yaşındaki Faruk Sert ile 29 yaşındaki Ufuk Kılıçarslan'ın zehirlenerek, dün gece Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki krom madeninde meydana gelen göçükte maden mühendisi Kadir Özer ile işçilerden Mustafa Karahan'ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Koramaz, "Bu haberler basından rastgele seçilmiş ölüm haberleri. Hemen her gün yüksekten düşme sonucu ölüm yaşanıyor. Her gün en az 5 emekçi işyerlerinde iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "İş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek, çalışma hayatını denetlemek" görevini hatırlatan Koramaz, bakanlığın iş cinayetlerini sadece izlediğine dikkat çekti. Bakan Vedat Işıkhan'ın göreve başlamasının üzerinden geçen 6 aylık sürede en az bin işçi ve emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini anımsatan Koramaz, işçilerin çalışırken ölmesinin kaza değil "cinayet" olduğunu vurguladı.

İŞ CİNAYETLERİNİN SORUMLUSU PATRONLARA DOKUNULMUYOR
Bakan Işıkhan'a, "Bu ölümlere ilişkin bakanlık inceleme yaptı mı? Yaptıysa, hangi sonuçlara ulaştı" sorusunu yönelten Koramaz, yaşanan iş cinayetlerinin ardından önlem almayarak işçilerin ölümüne neden olan patronlara dokunulmadığına işaret etti. Patronlara dokunulmazken, görevi işverene rehberlik etmek olan, önlem almak gibi bir yetkisi olmayan iş güvenliği uzmanlarının tutuklanmasına ya da hiç kimsenin tutuklanmamasına tepki gösteren TMMOB Başkanı Koramaz, Urfa'da direnen Özak Tekstil işçilerine polis ve jandarma saldırıları yaşanırken de bakanlığın seyrettiğini söyledi.

"Ülkenin her yerinde sendikalaşan işiler işten atılıyor, bakanlık seyrediyor. Her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor, bakanlık seyrediyor. TBMM'de görüşülmesi 2024 Yılı Bütçesi görüşmeleri nedeni ile ötelenen 'Torba Kanun'da yer alan bir maddeye göre; kamu hastanelerinde görev yapan doktor, hemşire, sağlık personeli için, Karayollarında, Devlet Su İşlerinde dağda, taşta, arazide kontrolörlük yapan mühendisler, teknik personel için çağrı merkezleri için özellikle asansör kazaları ile gündemde olan KYK yurtları için her ay motokurye ölümlerinin yaşandığı 'posta ve kurye hizmetleri' için 'iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri' yine ötelenmektedir" diyen Korkmaz, bakanlığın madencilik sektöründeki işçi sağlığı ve güvenliği için Avrupa'dan 17,6 milyon avroluk fon aldığını hatırlattı. Koramaz bakanlığa şu soruları yöneltti: "Buradan tekrar soruyoruz! Bu bütçenin başlangıcından bitimine kadar geçen sürede madenlerde kaç kaza oldu? Kaç emekçi hayatını kaybetti? AB fonları ile hangi sektörlere ilişkin projeler yapıldı? Bu projeler sonunda ilgili sektörlerde hangi iyileşmeler sağlandı?"

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilen sistemin iflas ettiğini, işçi sağlığı ve iş güvenliği kavramı yerine iş sağlığı güvenliği kavramının kullanılmasının işçilerin canlarının önemsenmediğinin bir göstergesi olduğuna işaret eden Koramaz, "İşçi sağlığı ve güvenliği politik bir sorundur. İktidar işçiden yana değil, işverenden yana tavır almaktadır" dedi.

TMMOB olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yaptığı önerilerin hiçbirin önemsenmediğini kaydeden Koramaz, "Ölümler sürüyor ve meydana gelen her ölümün sorumlusu işverenler olduğu kadar Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır. Çağrımızdır; sendikalar, meslek örgütleri, üniversiteler, ilgili bakanlıklar ile bir zirve toplanarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tüm yönleri ile ele alınmalı, yasal düzenlemeler, eğitim, denetim, organizasyon dahil baştan sona yeniden düzenlenmelidir" dedi.