2 Ekim 2024 Çarşamba

Kontrgerilla katliamının faillerini yargı koruyor

90'lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler, gözaltında kaybetmeler, cezasızlık politikalarıyla faillerin korunmasının son örneği olan Dargeçit JİTEM davasında yaşanan hukuksuzluklar Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Pero Dündar, Adalet Bakanı Bozdağ'a yönelttiği sorularla kimlerin korunmak istendiğini sordu. 

Türkiye'de 90'lı yıllarda yükselen savaş birçok  yıkım, acı ve katliamları da beraberinde getirdi. Kayıplar, faili meçhul cinayetler ve toplu mezarlar yaşanan bu savaşın ve getirdiği acıların görünen yüzü.

90'lı yıllardan bu yana işlenen faili meçhul cinayetler, "Beyaz Toroslar"la gözaltına alınıp kaybedilenler, yargı önüne çıkarılmayan failler, zaman aşımına uğrayan davalarla ile sorumlular cezasızlık politikalarıyla ödüllendirildi. 

Bunların en somut örneği ise kamuoyunda Dargeçit JİTEM davası olarak bilinen davada yaşanan hukuksuzlardır. Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 08 Mart 1996 tarihleri arasında biri uzman çavuş üçü çocuk, sekiz kişinin kaybedilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada 30 Ekim 2014 tarihinde iddianame hazırlandı.

Dargeçit JİTEM davasının 30 Eylül 2019 tarihli 6. duruşmasında, dönemin Dargeçit savcısı Adem Kul'un dinlenilmesi için bulundukları yer mahkemelerine talimat yazılmasına, hakkında zorla getirme kararı verilmesine ve bu kararı yerine getirmede ihmali olan personel hakkında suç duyurusunda bulunulacağına dair uyarı yapılmasına karar verilmesine rağmen, Adem Kul mahkeme tarafından hala dinlenmedi.

Adem Kul'un başka bir sebeple hapishanede olduğu sürede de mahkeme ne hikmetse kendisinin "adresine ulaşamadı." Mahkeme heyeti ayrıca Adem Kul'un hapishanede olduğu bilgisini de dava avukatlarıyla paylaşmadı. Dava savcısının hazırladığı ve sanıklara beraat istenen mütalaada da "kamera kaydı bulunamamıştır" denildi.

Davanın 10 Ocak 2022'de Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 24.
duruşmasında, hakkında yakalama kararı bulunan dönemin Dargeçit savcısı Adem Kul hakkındaki kararın infazı için "makul bir süre" beklenilmesi gönünde ara karar verilmiş, ancak 4 Nisan tarihinde görülen 25. duruşmada ise Adem Kul'a yine ulaşılamadı. 

90'lı yılların karanlığında işlenen suçların faillerinin korunduğunun en somut örneği olan Dargeçit JİTEM davasında sorumluların gizlenerek korunması için yapılan hukuksuzlukları Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yönelttiği sorularla Meclis gündemine taşıdı.

Dündar, şu soruların derhal yanıtlanmasını istedi: 
🔹 "Dargeçit JİTEM davasında, ilk iddianamenin hazırlanmasının üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen, neden bağımsız ve etkin bir soruşturma yapılmamaktadır?
🔹 Etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılmasının önündeki kişi ve kurumlar kimlerdir? Failleri kim ya da kimler korumaktadır?
🔹 Mahkeme heyetinin defalarca kez değiştirilmesinin sebebi nedir? Dava, sürüncemede tutularak zaman aşımına mı bırakılmak istenmektedir?
🔹 1995 yılında hangi kamu kurumunda kamera kayıtları mevcuttur, bu sebeple sanıklar hakkında beraat istenmesi size makul ve makbul gelmekte midir?
🔹 Cezaevinde olduğu sürede, Adem Kul'un adresine nasıl ulaşılamamaktadır?
🔹 Adem Kul'un cezaevinde bulunduğu bilgisi neden dava avukatlarıyla paylaşılmamıştır?
🔹 Adem Kul hakkındaki yakalama kararının infazı için 'makul bir süre' beklenmesi yönündeki ara karar, sizce gerçekten makul müdür? Adem Kul Türkiye dışına mı çıkmıştır?"