22 Eylül 2024 Pazar

Konak ve Karabağlar belediyelerine grev kararı asıldı

İzmir'de CHP'li belediyelerin işçi düşmanı tutumuna karşı Konak ve Karabağlar belediyesi işçileri grev kararı aldı. Grev kararını belediye binalarına asan işçiler, 16 Ocak'ta greve çıkacak.

DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube üyesi Karabağlar ve Konak belediyesi işçileri toplu sözleşme (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı. İşçiler, kararları belediye binalarına astı.

CHP'li belediye başkanlarının toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerini kabul etmemesi üzerine alınan grev kararlarını asmak için Konak ve Karabağlar belediyeleri önünde toplanan işçiler açıklama yaptı. Eylemlerde "Ya toplu sözleşme masası ya da grev halayı" pankartı açtı. Yüzlerce işçinin katıldığı açıklamalarda sık sık "İsyan, grev, direniş", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Bize ekmek yoksa size huzur yok" sloganları atıldı.

İki belediye önünde de aynı açıklama metinleri okundu. Konak Belediye binası önünde konuşan Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Aras, Konak Belediyesi Merbel Şirketinde bin 377, Karabağlar Belediyesi Karbel şirketinde 891 sendika üyesi için Eylül ayından itibaren görüşmelerin sürdüğü belirtti. Arabulucu uyuşmazlık raporunun kendilerine ulaşmasının ardından 28 Kasım'da yasal grev sürecine girildiğini hatırlatan Aras, grev kararı aldıklarını aktardı, kriz koşullarında işçilerin alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. Artan yoksulluğa işaret eden Aras, belediye işçilerinin açlık sınırı altında çalışmaya zorlandığını söyledi, "Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik kriz, işçi sınıfına yönelik saldırıları derinleştirmektedir. Toplu İş Sözleşmemizin bitmediği her gün, bizi ücretlerimizin eridiği ekonomik kriz ile daha fazla karşı karşıya bırakmaktadır" dedi.

Eriyen ücretleri ve sosyal hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Aras, "Eğer Toplu İş Sözleşmesinde masada anlaşma sağlayamazsak 16 Ocak 2023 Pazartesi itibariyle Merbel işçisi greve çıkacaktır, Karabağlar ve Konak'ta hizmet duracaktır. Bilinmelidir ki grev kararı alan işçiler; gücünü ve cesaretini örgütünden, birliğinden ve hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de, refahı da, adaleti de, barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız" diye konuştu.

GREV KARARI ASILDI
Açıklama sonrası belediyenin kapısına grev kararını asan işçiler halay çekerek kararlarını kutladı.