5 Ekim 2024 Cumartesi

Kolon kanseri tutsak 'iyi halli' olmadığı bahanesiyle tahliye edilmiyor

Kolon kanseri olan hasta tutsak Aydın Değirmenci, infazını 5 ay önce tamamlamasına rağmen "iyi halli" olmadığı bahanesiyle tahliye edilmiyor.

Hakkari'de 20 Nisan 2013 yılında "örgüt üyesi" olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve bu süre boyunca, Kastamonu F Tipi, Samsun Vezirköprü M Tipi, Ordu E Tipi, Şırnak T Tipi hapishanelerinde kalan hasta tutsak Aydın Değirmenci, infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor.

Halen Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan Değirmenci, 9 yıl 6 aylık cezasının infazını 5 ay önce tamamlamasına rağmen serbest bırakılmadı. Değirmenci'nin tahliyesi, 2021 yılının başında yapılan düzenlemeyi bahane edilerek tahliyesinin engellendiği öğrenildi.

Hapishanelerde oluşturulan ve kendilerini mahkeme heyeti gibi konumlandıran İdare Gözlem Kurulu'nun Değirmenci'yi "iyi halli olmadığı" bahanesiyle tahliye etmediği ortaya çıktı. İnfazı 5 ay önce tamamlanan kolan kanseri olan hasta tutsak Değirmenci'nin, daha önce tahliye için Adli Tıp Kurumu'na yaptığı başvuruda "cezaevinde kalabilir" raporu verilerek, tahliye talebi reddedilmişti. Ailesi, Değirmenci'nin bir an önce tahliye edilmesi için çağrıda bulundu.

'TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMİYOR'
Saadet Değirmenci eşinin kolon kanserinin yanında şeker, tansiyon ve kolesterol hastası olduğunu söyledi. Hapishanede kaldığı süre içerisinde geçirdiği ameliyat sonrasında eşinin bağırsaklarına bağlanan bir torbayla yaşamak zorunda kaldığını dile getiren Saadet Değirmenci, eşinin bağırsaklarına bağlanan torbaların da ücretinin kendilerinden alındığını söyledi. İlgili kurumlara ve yetkililere eşinin tahliye edilmesi için birçok kez başvuruda bulunduklarını dile getiren Değirmenci, hiçbir taleplerinin kabul edilmediğini ve eşinin cezası bitmesine rağmen tahliye edilmediğini ifade etti.

İnfazın tamamını doldurmasına 7 ay kaldığını belirten Değirmenci, eşi Aydın Değirmenci'nin 5 ay önce 'iyi halli' olmadığı bahanesiyle tahliye edilmediğini hatırlattı.

ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI
Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunan Saadet Değirmenci, "Bu kadar uğraşlarımıza rağmen eşimi tahliye etmiyorlar. Artık eşimin tahliye edilmesini talep ediyoruz. Eşimin eve getirilmesini ve tedavilerinin evde tamamlanmasını istiyoruz. Hastalığı diğer hastalıklardan çok daha farklı, bulunduğu koşullar tedavisi için uygun değil" diye konuştu.

'CEZAEVİNDE KALAMAZ'
Değirmenci'nin oğlu Hozan Değirmenci ise babasının hapishanede tedavi edilmediğini vurguladı. Babasının tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Değirmenci, "Babam zor koşullarda yaşam sürdürüyor. Hasta bir insanın cezaevinde yaşaması imkansızdır. Babam ve cezaevinde bulunan birçok hasta tutuklu var ve hepsinin de tahliye edilmesini istiyoruz. Hastalığından dolayı ölüm riski var. Adalet Bakanı'na ve yetkililere babamın tahliyesi için çağrı yapıyorum" dedi.