21 Eylül 2024 Cumartesi

Köln'de İran'daki halk ayaklanmasıyla dayanışma eylemi

İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan ve faşist molla rejiminin katliamlarına rağmen 5. ayında devam eden halk ayaklanması ile dayanışma amacıyla Köln'de miting ve yürüyüş düzenlendi.

Almanya'nın Köln kentinde yerli ve göçmen örgütlerin çağrısıyla İran'da devam eden halk ayaklanmasıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı miting ve yürüyüşte, Almanca, Farsça ve Kürtçe konuşmalar yapıldı.

Köln Neumarkt meydanında yapılan mitingde konuşan Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) Avrupa Sorumlusu Meryem Fetî, "Helsinki, Oslo, Stockholm, Londra ve Köln'de merkezi eylemler" yaptıklarını belirtti. Fetî, "Bu eylemleri Rojhilat ve İran'da gelişen ‘Jin, jiyan, azadî' devrimini desteklemek için gerçekleştiriyoruz" dedi.

Genç kadın örgütü ZORA adına yapılan konuşmada, İran'da idamla yargılanan kadınların durumuna dikkat çekildi, serbest bırakılmaları talebi, "Jin, jiyan, azadi" sloganları eşliğinde yinelendi.

Gençlik örgütü Young Struggle adına yapılan konuşmada da dünyanın farklı köşelerinde devam eden ayaklanmalara dikkat çekildi. 21. yüzyılın ayaklanmalar yüzyılı olduğu kaydedilirken, devrimin hiç olmadığı kadar güncel olduğuna değinildi. Halklara karşı birleşen egemen sınıflara karşı ezilenlerin de enternasyonal olarak birleşmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Mitingde Alman solu adına konuşan Die Interventionistische Linke (IL-Müdehaleci Sol) temsilcisi de, "Biz hep beraber kapitalist sisteme, ataerkilliğe, faşizme, ırkçılığa ve egemen sınıfların baskı ve sömürüsüne karşıyız" dedi.

Yürüyüşle devam eden eylem, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla sona erdi.