22 Eylül 2024 Pazar

Köln'de birleşik mücadele çağrısı

Köln'de düzenlenen 1 Eylül eyleminde, emperyalist-kapitalist sistem ve faşizm yıkılmadan barışın sağlanamayacağının altı çizildi ve enternasyonalist birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

Almanya'nın Köln kentinde 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi düzenlendi. Eylemde, emperyalist savaşa ve Kürdistan'ın işgaline karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı. Friesenplatz'da yapılan eyleme Almanya Komünist Partisi yeniden inşa örgütü, AGİF, Mala Kurda, Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB), sosyalist gençlik örgütü Yung Struggle, göçmen örgütleri, MLPD, KDP, DKP olmak üzere birçok Türkiyeli, Filistinli; Alman örgüt ve partiler, savaş karşıtları katıldı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Kürdistan ve Filistin'in işgaline tepkilerin öne çıktığı eylemde, AGİF adına yapılan konuşmada emperyalist-kapitalist sistemin derin kriz içerisinde olduğu ve emperyalistlerin işgal ve savaşlarla krizi aşmak istedikleri vurgulandı. Bu amaç doğrultusunda savaş örgütü NATO üzerinden Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kışkırtıldığı, Rusya'nın saldırganlığı üzerinden binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Diğer yandan “bölge jandarmalığı” görevini üstlenen Türk devletinin savaş sürecini fırsat bilerek Güney Kürdistan'a işgal saldırısı ile Rojava'ya dönük işgal hazırlığı başlattığı ifade edildi.

AGİF temsilcisi, halklara ve tüm savaş karşıtlarına Türk devletinin işgal saldırısına karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı. Emperyalist-kapitalist sistemin ve faşizmin yıkılmadan dünya genelinde barışın sağlanamayacağı belirtilen konuşmada bu nedenle barış mücadelesinin devrim mücadelesi ile bütünleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

Eylemde AGİF temsilcisinin konuşmasının ardından kitlenin "Yaşasın Devrim ve Sosyalizm" sloganını atması ise dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Heumarkt'a bir yürüyüş düzenlendi. Heumarkt'ta yapılan mitingde ortak açıklama okundu. Savaş karşıtı sloganların öne çıktığı eylem, Almanya Komünist Partisi yeniden inşa örgütünün müzik grubunun söylediği marşlarla sona erdi.