Köln'de 4. Dayanışma Festivali
Dayanışma Festivali'nin 4.'sü Köln'de gerçekleşiyor. Tutsakların sesini yükseltmek amacıyla düzenlenen festivalde ırkçılıkla mücadelenin büyütülmesi gerektiğinin altı çizildi.
Almanya'nın Köln kentinde Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidarität) tarafından organize edilen 4. Dayanışma Festivali (Festival der Solidarität) Bürgerzentrum Engelshof'da başladı. Cuma akşamı görülmüştür tarafından düzenlenen "İçeride/dışarıda" resim sergisinin açılışı yapıldı.
Türkiye'den serginin açılışı için insan hakları aktivisti Adil Okay, serginin içeriği üzerine bilgi verdi. Okay, "İçeride/Dışarıda" sergisi hapishanelerde bulunan sanatçıların kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ+'lara, tabiata, hayvana uygulanan şiddet ve bu şiddete karşı direniş üzerine düşüncelerini ifade etmelerini amaçlıyor. Sergide yer alan eserler 10, 20, 30 yıldır zindanda olan binlerce insanın kesintisiz üretiminin küçük bir bölümünü oluşturuyor" dedi.
Resim sergisinin açılışın ardından Kölnlü müzik grubu Buntes Herz ile kürt sanatçı Ali Baran'ın konseri ile devam etti. Almanya'nın Karlsruhe kentinde yaşayan Kürt sanatçı Ali Baran ise mart ayında Türkiye'ye girişinde gözaltına alındığını ve hakkında soruşturma açıldığını paylaşıldı.
KÖLN BELEDİYE BAŞKANI WOLTER: ÇALIŞMANIZ DAYANIŞMA ÖRNEĞİDİR
Festivalin ikinci gününde açılışı Dayanışmanın Sesi Derneği Yöneticileri Adil Demirci, Naciye Alpay ve Georg Krautkramer yaptı. Derneğin ve Festivallerin amaçlarını anlattıktan sonra programın akışını üzerine bilgi verdiler. Ardından Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter konuşmasını yaptı. Wolter, "Dayanışma'nın Sesi Derneği olarak büyük örnek bir çalışması yürütüyorsunuz, bu çalışmanız Köln için bir zenginliktir ve sizlere teşekkür ediyorum" dedi. Evin Jiyan Kışanak'ın Festivalle gelmesine çok sevindiğini belirten Wolter, "Gültan Kışanak ile Diyarbakır Belediye Başkanıyken görüşüyorduk ve güzel çalışmalar ve projeler üzerine konuşmuştuk. Yedi yıldır tutuklu bulunması hukuksuzluktur, Evin Jiyan'ın ve arkadaşların yürüttüğü destek çok önemlidir" dedi. Wolter, "Bugün Dünya'nın çok yerinde savaş var. Bugün barış sesini yükseltmeliyiz" dedi.
TÜRKİYE'DE İNSAN HAKLARININ DURUMU ÜZERİNE PANEL
Festivalın ikinci gününde tutsak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın kızı Evin Jiyan Kışanak, sözlü tarihçi Eylem Delikanlı, KHK'tan işten atılan hukukçu Ayşegül Göç Dilber ile İnsan Hakları Aktivisti Adil Okay katıldı.
Nezahat Gündoğan'ın moderatörlüğü yaptığı Panele davetli olan İHD'nin eski
Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan ise politik görevlerinden kaynaklı bu hafta sonu festivale gelmediği için video ile mesaj gönderdi. Panel Öztürk Türkdoğan'ın gönderdiği mesaj ile başladı.
Görülmüştür kurumu olarak tutsakların resim ve yazılarından sergi hazırlayan Adil Okay ise "Amacımız tutsakların sesini dışarı duyurmak. Umutlarını dışarıdaki insanlarla buluşturmak. Tutsaklar Umutlarını resimleriyle, çizgileriyle ve mektuplarıyla Umutlarını bize ulaştırıyorlar. Tecride, karanlığa rağmen üretmeye devam ediyorlar. Daha adil ve özgür bir dünya için politik tutsakların hapishanelerden yükselttiği bu sesi duyup yükseltmemiz gerekiyor" dedi.
Bir gün önce annesi Gültan Kışanak ile açık görüş yaptığını söyleyen Evin Jiyan Kışanak, festivale katılan herkese annesinin sevgililerini iletti. "Ben 7 yıldır iki kişilik hayat yaşıyorum. Her görüş öncesi annemin ve diğer tutsakların dışarıdan haberdar olmaları için tüm yeni gelişmeleri ders çalışır gibi çalışıp gidiyorum" diyen Evin Kışanak, kitap gazete ve iletim hakkının engellenmesiyle tutsakların dışarı ile olan bağlarının koparılmaya çalışıldığına dikkat çekti. "Hiç bir özelimiz" yok diyen Evin, mektupların okunduğunu, telefonların dinlendiğini kaydetti. 12 Eylül döneminde işkence gören ve tutuklandığı Diyarbakır Hapishanesinde de işkenceye maruz kalan annesi Gültan Kışanak'ın bugün tutuklanmasının gerekçelerinden birinin de "12 Eylül'de tutuklanması" olduğunu söyledi. Dosyada yer alan, "Gültan Kışanak çok sevilen ve sayılan biri" şeklindeki tanık ifadesini aktaran Evin Kışanak, bu ifadenin de annesinin tutuklanmasına gerekçe olduğunu söyledi. "Hukuk sistemi işte bu kadar trajikomik bir hale gelmiş durumda" dedi. Politik tutsaklarla ilgili yapılan eylemlerin yetersiz olduğunu kaydeden Evin Jiyan Kışanak, bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
2011-2016 yıllarında Bartın, Muş ve Karabük adliyelerinde çeşitli mahkemelerde yargıçlık yapan 15 Temmuz 2016'dan hemen sonra mesleğinden haksız bir şekilde ihraç edilen Ayşegül Göç Dilber, 15 Temmuz sonra yaşanan KHK ve diğer hukuksuzluklar üzerine paylaşımlar bulundu.
DELIKANLI: 12 EYLÜL HAFIZA HATIRA
New York merkezli Research Institute on Turkey'nin (Türkiye Araştırmaları Enstitüsü) eş direktörğ Eylem Delikanlı, "12 Eylül Askeri Darbesi'nin üzerinden tam 42 yıl geçti. Türkiye'de, o dönemdeki hak ihlallerini, dokümanlarını, tanıklıklarını derlitoplu görebileceğimiz bilinen anlamıyla bir müze yok. Oysa, tarihin bugüne yansımalarını anlayabilmek adına, bellek platformları ve müzeler çok kıymetli. Kentin ortasında veya kıyısında köşesindeki bir müze, Türkiye'nin şimdilerde yaşadığı ekonomik ve sosyal gelişmeleri, geçmişi bize hatırlatabilir" dedi.
ALMANYA'DA YÜKSEKLEN IRKÇILIĞA KARŞI TOPLUMSAL HAREKET BÜYÜTÜLMELİ
Festivalin ikinci paneli "İnsan hakları ihlaleri-İltica yasası ve Irkçılık" panelinde İU Üniversitesinde görevli olan Profesör Kemal Bozay, SPD Milletvekili Sanae Abdi, MfH kurumu adına Knut Rauchfuss ve Karawane adına Naciye Alpay konuşmacı olarak katıldı. Panelin girişinde moderatör Adil Demirci, "Almanya'da iltica edenlerin sayısı arttı ve 2023'ün ilk 7 ayında 23 bin Türkiye vatandaşı iltica etti" dedi.
Ardından konuşan Köln Enternasyonal Üniversitesinde eğitim görevlisi olan Profeşör Kemal Bozay, ırkçılık kavramında yaşandığı değişimin üzerine örnekler verdi. Bozay, "Irkçılıka karşı mücadele Hanau ve Keupstr örneğinde olduğu gibi mağdur/etkilenlerin dayanışması ve perspektifi önemlidir" dedi.
Köln'den SPD Milletvekilli Sanae Abdi ise, Hessen ve Bayvera eyaletindeki seçimler sonrası ırkçı AfD partisi ikinci parti olarak eyalet meclisine seçilmesi, alman demokrasi için tehlikeli olduğunu vurguladı.
RAUCHFUSS: AfD'NİN YÜKLEŞİNCE SPD VE YEŞİLLERİNDE SUÇU VAR
Tıpı Mültecilerle Yardımcılaşma Derneğin sözcüsü Knut Rauchfuss ise "Bugün AfD'nin yükselişinde ve toplumun sağcılaşmasında SPD ve Yeşillerin suçu var. Onlar oy kaygısından dolayı kendi seçim kampanyalarını ve parti politikaları sağcılaştırdılar" dedi. Rauchfuss, "Avrupa Birliği'nin yeni iltica yasası GEAS demokratik değerlere bir saldırıdır" diye devam etti.
Ardından mültecilerin örgütü olarak Karawane adına konuşan Naciye Alpay ise, "Almanya'da mültecilere yönelik siyasi ve devlet baskını çok arttığını, bu yıl ilk altı ayında 8 bin mülteci geri gönderildiğini ve bunun bir kısmı Afghanistan ve Irak'a da olduğunu" bellirti. Alpay, "Avrupa ülkeleri ikiyüzlü siyasetini devam ediyor. Afghanistan'da Taliban iktidara geldi ama Afghanistan'a insanları geri göndermeye devam ediyorlar" dedi.
Panel katılımcıların tartışmasıyla sona erdi.
FESTİVAL'IN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE İRAN'DA AYAKLANMA TARTIŞILACAK
Festivalinin üçüncü gününde "Mapustan mektuplar" tartışması, Yazar Yavuz Ekinci ve Gerrit Wustmann'ın "Stimmen der Freiheit" kitabın tanıtımı ve "Jin, Jiyan, Azadı – İran'da bir yıldır ayaklanma" başlıklı panelde Yeşiller Milletvekilli Berivan Aymaz, Solparti Milletvekilli Özlem Alev Demirel, İran'da tutuklu insan hakları aktivisti Nahid Taghavi'nın kızı Mariam Claren ve Yazar Susan Zare'nin konuşma yapacaklar.