22 Eylül 2024 Pazar

Köln'de 33 düş yolcusu anıldı

33 düş yolcusu için Köln'de yürüyüş düzenlendi. Ardından gerçekleşen anmada ise 33'lerin mücdaelesinin yaşatılacağı kaydedildi. 

Almanya'nın Köln kentinde, sosyalist gençlik örgütü Young Struggle ve sosyalist genç kadın örgütü Zora'nın öncülüğünde Mülheim Wiener Platz'da Suruç'ta katledilenler anıldı. Anmaya, AGİF ve SKB, ADGB de katıldı.

Wiener Platz'da toplanan kitle Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin oturduğu ve ırkçı katliamın yaşandığı Keup Straße'ye yürüdü. Yol boyunca Türkçe, Kürtçe ve Almanca "Suruç'un hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Yaşasın Rojava devrimi", "Biji berwedana Rojava" sloganları atıldı. Caddede bulunan esnaflara ve göçmenlere dönük yapılan konuşmaların ardından kitle tekrar aynı meydana gelerek göçmenlere ve Almanlara yönelik Türkçe ve Almanca konuşmalar yapıldı.

Young Struggle adına yapılan açıklamada, "33 düş yolcusunun düşlerini gerçekleştirmek için daha fazla mücadeleyi büyüteceğimize, onların anılarına ve bıraktıkları mirasa bağlı kalacağımıza söz veriyoruz" denildi. 

AGİF adına yapılan konuşmada ise Sosyalist Gençliğin hem Rojava devrimiyle ilişkilenmesinde ve Kobanê direnişi sürecinde sokakta aktif yer alışı hem de 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'nin büyük bir zafer kazanmasında oynadığı rolden dolayı özel olarak devlet tarafından hedef alındığı belirtildi. Açıklamada ADGB'nin bildirisi de okundu. Bildiride Suruç'un hesabı sorulana dek Kürt halkının ve ezilenlerin, emekçilerin faşizme ve sömürgeciliğe karşı mücadeleye devam edileceğine vurgu yapıldı.

Türkçe, Kürtçe, Almanca sloganları atıldığı eylemde halka Rojava devrimini savunma, enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.