4 Ekim 2024 Cuma

'Kobanê soruşturması'nda 108 siyasetçi hakkında iddianame hazırlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kobanê soruşturması" kapsamında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Kobanê soruşturması" kapsamında aralarında HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da olduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede 108 kişi için "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ve 37 kez "adam öldürme" başta olmak üzere çeşitli iddialardan cezalar istendi.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında bu dosyadan 20 Eylül 2019 tarihinde tutuklama kararı verilmiş, aynı dosya kapsamında dönemin MYK üyelerinden oluşan çok sayıda HDP'li gözaltına alınarak 2 Ekim 2020 tarihinde 17 kişi tutuklanmıştı. Dosyaya sonra eklenen HDP’li siyasetçilerle sayı 27’ye ulaşmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianameyi, kabul edilmesi için Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme tarafından yapılacak incelemenin ardından dava açılacak ve halen yürürlükte olan dosyadaki gizlilik kararı da kalkacak.

DOSYA ÖNCE ERDOĞAN'A GİTMİŞ
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'n, 28 Aralık tarihindeki Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama, soruşturma dosyası, mahkemeye ulaşmadan Erdoğan'a mı sunuldu sorusunu akıllara getirdi. Erdoğan, Demirtaş'ın iddianamesine ilişkin, "Hakkındaki iddianameye göre, 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı 6-8 Ekim 2014 olaylarının baş sorumlusu. Üstelik bu kişinin burada sayılmayan teröre destek mahiyetinde daha pek çok sözü ve eylemi var" ifadelerini kullanmıştı.

BAŞSAVCI GÖREVE BAŞLAR BAŞLAMAZ ONAYLADI
Dosyayı onaylayan Ahmet Akça, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı görevinden 24 Aralık günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmıştı. Görevine bugün başlayan Akça'nın ilk işi, "Kobanê soruşturma" dosyasını onaylamak oldu.

Son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire halen tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 22 Aralık'ta "derhal tahliye edilmeli" kararı vermişti.