3 Ekim 2024 Perşembe

'Kobanê ruhu ile faşizm yenilecek'

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla düzenlenen açıklamalarda, Kobanê direnişi selamlanarak, mücadelenin devam ettiği belirtildi.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla birçok kentte basın açıklamaları yapıldı.

MARDİN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla il binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Sözcüsü Ebru Günay ve parti üyeleri katıldı. Burada konuşan Parti Sözcüsü Ebru Günay, günün anlam ve önemine değindi. Kobanê'nin Kürt halkı ve dostlarının dayanışması ile geri alındığını söyleyen Günay, Kobanê'nin geri alınması ile yaşanan devrimin kadın ve gençlik devrimi olduğunu ifade etti. Günay, "Bugün daha çok mücadele etme ve direnme günüdür. O gün gibi direnmeye devam etmeliyiz" dedi.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin HDP Yenişehir İlçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri katıldı. Açıklama öncesi ilçe binası polislerce ablukaya alındı. Açıklama yapılmasını engellemeye çalışan polis ile siyasetçiler arasında uzun süre arbede yaşandı. Kitlenin ısrarı sonucu açıklama yapıldı. Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, "Türkiye'nin Maxmur'a, Şengal'e, Efrîn'e atacak bombaları füzeleri var. Atıyor bazen. Fakat Kobanê gözlerinin saldırıya uğradı. İnsanlar ağır silahlara karşı mücadele ediyordu. O zaman Türkiye devletine hakim olan mantık sınırın bu tarafında canlı olarak yaşananları seyrediyordu. Kılını kıpırdatmadı. O gün 'ben kapının önünde böyle bir saldırıya müsaade etmem' deseydi 40 milyon Kürdün gönlünü kazanırdı. Ancak 'Kobanê düştü düşecek' sözünden sonra kızıl kıyamet koptu. Kobanê o zaman düşmedi. Bu aralar Cumhurbaşkanı bu meseleyi ısıtmaya çalışıyor. Tekrar 'Gireriz, ansızın geliriz' diyorlar. Kobanê'ye saldırabilir. DAİŞ'in bitiremediği işi Erdoğan kendisi tamamlamak isteyebilir. Fakat değişmeyecek olan tek gerçeklik Kobanê 2014 yılında tarihe geçti bile. Tarihin akışını siz değiştiremeyeceksiniz" dedi.

Özsoy ayrıca Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri andı. Açıklama slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak'ta da HDP il ve ilçe örgütleri öncülüğünde, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP Cizre ilçe binası bahçesinde şenlik düzenlendi. Şenliğe HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, il ve ilçe yöneticiler ile çok sayıda kişi katıldı. Bahçeye "Kobanê ruhu ile faşizm yenilecektir" yazılı pankart asıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, günün önemine değinerek, mücadelenin devam ettiğini vurguladı. Ardından konuşan HDP Milletvekili Nuran İmir, Dünya Kobanê Günü'nü kutladı. İmir, "21'inci yüzyılda insanlık değerleri korundu. Her şeyden önce kadın, anne ve gençlerin direnişiydi. Enternasyonal direniş günüydü. DAİŞ zihniyetine karşı kazandılar. Bugüne kadar da o değerler tüm dünyaya yayıldı. Bizler HDP olarak Kobanê direnişine sahip çıkıyoruz. Bizler var olduğumuz sürece direnişimizi yayacağız. Bu direniş Kürt halkına ve Ortadoğuda özgürlük ve barışa vesile olacak. Kadınların ve halkın direnişi devam ediyor. Bu değer kutsal topraklardan çıktı. Sadece 1 Kasım'da değil bizler her zaman Kobanê ruhu ile yaşayacağız. Bu direniş her şeyden önce Kürt halkı için birliğin zemini oldu. Hepimize kutlu olsun" dedi.

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, Suruç'un Kobanê sınırında bulunan Etmanek Parkı'nda açıklama Valiliğin yasak kararı gerekçesiyle engellendi. Engelleme üzerine aralarında HDP Milletvekili Ayşe Sürücü'nün de bulunduğu HDP'liler ve TJA aktivistleri, HDP Suruç İl binasında açıklama yaptı.

Engellemeye tepki gösteren HDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Mehmet Koşti, "Kobanê'de dünyanın en güzel kadınları, dünyanın en çirkin erkeklerine karşı zafer kazanmıştır" dedi.

HDP' milletvekili Ayşe Sürücü, Kobanê'de IŞİD'e karşı mücadelede yaşamını yitirenleri anarak, "6 yıl önce IŞİD saldırılarına karşı Kobanê'de 11 bin şehit verildi. Başta kadınlar olmak üzere, Kobanê halkı direnişi ile tarihi yeniden yazdılar. Suruç'tan bu zaferi bir kez daha selamlıyoruz. IŞİD'e karşı direnen Kürt halkı, barışın teminatı olduğunu göstermiştir. Kobanê'de inşa edilen yaşama kimsenin müdahale hakkı yok. Kobanê halkı kendi geleceğini belirlemede özgürdür" diye konuştu.

ADANA
Adana'da HDP il binasında açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kobanê düştü düşecek" ifadesini hatırlattı. Tural, "Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan'dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı'dır, Kader Ortakkaya'dur, Aziz Güler'dir ve nice enternasyonal direnişinin ortak ruhudur" ifadelerini kullandı.

Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA tarafından HDP Seyhan İlçe Örgütü binasında sinevizyon gösterimi yapıldı.

KONYA
HDP Konya İl Örgütü, parti binasında açıklama yaptı. HDP Konya İl Eşbaşkanı Gıyasetin Almaz, "Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır" dedi.

VAN
Van'da HDP il binasında açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Bijî şoreşa Rojava" yazılı pankart açıldı. HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağınç, IŞİD çetelerinin Kobanê'de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye başladığını ifade ederek, "Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir" dedi.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü ise parti binası önünde yaptıkları açıklamayla Dünya Kobanê Günü'nü kutladı. HDP Iğdır İl Yöneticisi Tarzan Güner, şunları söyledi: "Kobanê, tüm dünyada, barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesidir. Bu direniş, 21. yüzyılda barbarları ve onların arkasındaki tüm güçleri yenilgiye uğratan direniş olarak tarihteki yerini almıştır. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin, yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır."

ANKARA
Ankara'da da HDP İl binasında açıklama yapıldı. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, IŞİD'in küresel ve bölgesel güçlerin desteğiyle kadınlardan, çocuklardan oluşan binlerce sivili katlettiğini belirterek, "Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê'de, Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı. IŞİD'in tank, top ve her türlü ağır silahına karşı, Kobanê halkı bedenini iradesi ile bütünleştirerek, amansız bir direnişe tutuştu. Dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimler, Kürtlerin Kobanê direnişinin önünde saygıyla eğildi" ifadelerini kullandı.

DERSİM VE ELAZIĞ
Dersim ve Elazığ da ise güne ilişkin panel düzenlendi. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş'in katılımıyla ilk olarak Dersim'de, daha sonra Elazığ'da panel düzenlendi. Özgüneş, Dersim panelinde yaptığı konuşmada, Kürtleri ve diğer halkları yok etme planlarının 100 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek, "'İktidarımızı sağlamlaştırırsak, suni bir İslam'ı yaygınlaştırırsak, Ortadoğu'da yine Osmanlı'yı hakim kılabiliriz' düşüncesi hakimdi. Kürt özgürlük hareketi böyle bir şeyi kabul etmedi. Tekrar insanı insan yapma devrim başladığı için devlet saldırısını büyüttü. Kadın kurtuluş ideolojisi doğrultusunda büyüyen ve büyüyecek olan bir devrim var. Bu yüzden Kobanê'ye acımasızca saldırılıyor. 3'üncü yol dediğimiz mesele budur. Bunun mücadelesi her gün büyüyerek devam ediyor" diye konuştu.

BİNGÖL
HDP Bingöl İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. "1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Biji berxwedana Kobanê" sloganı atıldı. HDP İl Eşbaşkanı Veysel Kaya, Kobanê'nin, tüm dünyada barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesi olduğunu vurguladı. Açıklamanın ardından parti binasında panel düzenledi. Panele Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP PM Üyesi Murat Aydın panelist olarak katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Dünya Kobanê Günü'nün önemine değinerek, Kürt ve dünya halklarının tarihine özgürlük dolu bir gün olarak geçtiğini söyledi. Bu günü inşa eden, emek veren, yaşamını yitirenlere minnettar olduklarını dile getiren Bayındır, bu süreçte Kürt kentlerine IŞİD'den farkı olmayan saldırılara maruz kalındığını ifade ederek, "Nerede olursak olalım, direnişten, yaşamımızı savunmaktan, mücadeleden vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SİİRT
Siirt'te HDP il binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, insanlık tarihin en önemli direnişlerinden birinin Kobanê direnişi olduğunu belirterek, "Kürdün, insanlığın önünde, insanlık adına, son vahşet çağının barbar koyu karanlığına karşı direndiği gündür. Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" dedi.

MERSİN
1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. HDP il binası önünde düzenlenen etkinliğe HDK, HDP ve TJA üyeleri ve HDP Milletvekili Rıdvan Turan katıldı.

Burada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, verilen mücadeleye vurgu yaparak, "Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê'de Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı. IŞİD'in tank, top ve her türlü ağır silahına karşı, Kobanê halkı bedenini iradesi ile bütünleştirerek amansız bir direnişe tutuştu. Dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimler, Kürtlerin Kobanê direnişinin önünde saygıyla eğildi" dedi.

"Kobanê düştü düşecek" diyenlerin heveslerinin kursaklarında kaldığını dile getiren Alış, "Durdurulamaz denilen IŞİD çeteleri, Kobanê'de bozguna uğratılırken, hem Ortadoğu için hem de tüm dünya için aydınlığın, insan olma onurunun ışığı Kobanê'de yakıldı. Ve IŞİD çeteleri Kobanê'de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye ve yenilmeye başladı. Bu yenilgi devam ediyor. Kötülüğün ve barbarlığın önündeki barikat olan Kobanê ruhu dünya halklarının biricik umudu olmaya devam ediyor. Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan'dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı'dır, Kader Ortakaya'dır, Aziz Güler'dir ve nice enternasyonal direnişçinin ortak ruhudur" diye konuştu.

Konuşmalarında ardından Kobanê direnişinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.