21 Eylül 2024 Cumartesi

Kobanê'deki ICOR doğum kliniği hiç hasar almadı

Birçok binanın yerle bir olduğu Türkiye ve Suriye depremlerinde Kobanê'deki ICOR doğum kliniği hiç hasar almadı. ICOR'un ana koordinatörü Engel, binaların yıkılmasının tek nedeninin Erdoğan ve Esad'ın depreme hazırlıksızlığından kaynaklandığının altını çizdi.

Türkiye ve Suriye'de meydana gelen şiddetli depremde, son yıllarda inşa edilen birçok bina iskambilden evler gibi çöktü. Devrimci dünya örgütü ICOR'un ana koordinatörü Monika Gärtner-Engel depremle ilgili "Bu, Türkiye'deki Erdoğan ve Suriye'deki Esad rejimlerinin depreme hazırlık konusunda tam bir başarısızlığı, ölen 50 binden fazla insanın birçoğunun ölmemesi gerekiyordu" dedi.

Buna karşılık, Suriye'nin kuzeyindeki Kobanê'de bulunan ICOR doğum kliniği, bölge depremden etkilenmiş olmasına rağmen hiçbir zarar görmedi. Monika Gärtner-Engel durumu "2015 yılında uluslararası tugay adıyla oraya giden 177 kişi tarafından yerel inşaat işçileri ve Kürt özyönetimiyle birlikte yapılan inşaat sırasında, depremi önlemek için kapsamlı önlemler alınmıştı" diye açıkladı.

Engel, şöyle devam etti: "Bunlar uluslararası standart tehlike sınıflandırmasının 2+ standardına karşılık geliyordu. Komşu Türkiye'den yetkililer ise daha düşük olan 1. sınıfın yeterli olacağını söylemişlerdi. Bu bize pek makul gelmedi çünkü 'Doğu Anadolu fayı' olarak adlandırılan fay, Arap kıtasal levhasının Anadolu levhasının altına itildiği yerden sadece 150 km uzaklıkta. Burası aynı zamanda mevcut felaketin merkez üssünün de tam olarak bulunduğu yerdir. Stuttgart'taki ünlü 'Partner' ofisi, doğum hastanesi için bir dayanışma katkısı olarak statiği ücretsiz hesapladı ve bizi yüksek güvenlik standartları konusunda ikna etti. Bu durum inşaatı zorlaştırdığı, inşaat süresini uzattığı ve maliyetleri arttırdığı için aramızda tartışmalar yaşandı. Kapsamlı bir tartışmanın ardından bizim için başka bir alternatif yoktu: önce güvenlik!"

Monika Gärtner-Engel, "Ulusötesi uzmanlıkla birlikte yetkin uluslararası dayanışma, kar odaklı inşaat ve gerici güç politikalarına karşı üstünlüğünü burada etkileyici bir şekilde göstermiştir" dedi. Kobanê'deki doğum hastanesinin depreme dayanıklı inşaatı hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.

Engel, depremden etkilenenler için Uluslararası Dayanışma'ya destek için çağrı yaptı:
IBAN DE86 5019 0000 6100 8005 84
BIC FFVBDEFF Frankfurter Volksbank
Açıklama: “Erdbeben Türkei/Syrien/Kurdistan"