2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê davasında dinlenen tanık kumpası bir kez daha belgeledi

Kobanê davasında tanık olarak konuşan Saim Baran, dosyanın kumpas üzerine kurulduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce reddi hakim yapıdığını hatırlatan Gültan Kışanak, davadaki hukuksuzlukları sıraladı ve "Derhal çeklimelisiniz" dedi. Selahattin Demirtaş ise mahkeme heyetinin Antalya'da usulsüz şekilde ifade alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini kaydetti. 

6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen Kobanê eylemleri gerekçe gösterilerek önceki dönem Eş Genel Başkanları ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22'si rehin 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 11. duruşması beşinci gününde Sincan Hapishane Kampüsünde devam ediyor.

Farklı hapishanelerde tutulan siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, milletvekilleri Kemal Bülbül, Kemal Peköz, Murat Çepni, Celadet Gaydalı, MYK üyeleri ve Ankara il yöneticileri duruşmayı izledi.

Gelen evrakların okunmasının ardından söz alan Nazmi Gür, sağlık sorunlarını aktararak mazeret dilekçesinin reddedilmesini eleştirdi. Avukat Şevin Kaya, müvekkili Mesut Bağcık'ın teknik yetersizlikler nedeniyle savunma yapamadığını belirterek müvekkilinin savunması alınmadan tanıkların beyanlarının alınmış olmasını eleştirdi. Talebe dair ara karar kuran mahkeme, tanık dinlenmesine dair itirazları bir kez daha reddetti.

BARAN: DERİN DEVLET DEVREYE GİRDİ
Ardından duruşmada, Antalya Savcılığı'ndan SEGBİS ile bağlanan ve önceki ifadeleri tutuklama gerekçesi yapılan tanık Sami Baran'ın beyanları alındı. Mahkeme başkanı tarafından okunan ve iddianamede adı geçenlerin hemen hemen hepsini tanıdığını ifade eden Baran, örgütsel mekanizma içerisinde yer almadığının altını çizdi. Kobanê olaylarını da "HDP'yi de birçok şeyi de aşan bir provokasyon, olay" olarak nitelendirdi ve "Derin devlet devreye girdi, halkla devleti karşı karşıya getirdi. Ellerinden geleni yaptılar ve bir noktada da başardılar" dedi.

MAHKEME HEYETİNDEN YÖNLENDİRME
Önceki dönem MYK üyesi Mesut Bağcık'la ilgili daha önce verdiği ifadesini kendisine soran mahkeme heyetine Baran, "Parti çalışmalarında yer aldığını biliyorum. Birlikte çay içmişliğimiz var o kadar" şeklinde cevap verdi. Baran, Bağcık'la ilgili okunan ifadelerine ilişkin de "Böyle bir ifadem yok. Şahıslarla ilgili Emniyette notlar vardı. Bunları sorduklarında bilmediğimi, haberimin olmadığını söyledim. Ellerindeki bilgileri bana sormuşlarsa ben de bilmiyorum demişimdir" dedi.

AVUKAT AYDIN'DAN USULSÜZLÜĞE İTİRAZ
Avukat Cihan Aydın, mahkeme heyetinin yönlendirme sorularına tepki gösterdi. Aydın, "Müvekkillerimizi gösterecekseniz, ismiyle sormayın. Kimleri tanıyorsa onun söylemesi lazım. Aksi takdirde yönlendirme olur. Böyle bir yöntem uygulanması hukuka uygun olur" diye belirtti. Mahkeme heyeti ise tanığa teşhis işlemi yapılmadığını, dava dosyasında bulunan daha önceki beyanlarına ilişkin olarak duruşmada farklı anlatımda bulunması nedeniyle beyanların hatırlatılması ve çelişkinin giderilmesine yönelik işlemler yapıldığını savundu ve avukatın talebini göz önünde bulunduracaklarını söyledi.

KIŞANAK: BU DOSYA BELLİ ODAKLARIN TALİMATLARI ÜZERİNE KURULMUŞ
Baran'ın ifadelerinden sonra konuşan Gültan Kışanak, "Bu dosyanın nasıl bir kumpas üzerine kurulu olduğuna tanık olduk. Bu dosya tamamen belli odakların talimatıyla yalan beyanlar üzerine kurulmuş bir kumpas dosyasıdır. Bugün dinlediğimiz tanığın beyanları da bunu çok net ortaya koymuştur. Emniyet teşkilatının yaşlı, hasta bir insanın yaşadığı trajedileri kullandığına ve o insanın söylemediği şeylerin dosyaya konulduğuna şahit olduk" dedi.

'İNSAN OLARAK ÖFKE DUYDUM'
Kışanak, devletin ve yargının insanların rahatsızlığından yararlanarak kumpas kuramayacağını belirterek, "Yaşam öyküsünü bilmiyorum. Ne sıkıntılar çektiğini bilmiyorum. O yaşta, o hastalık durumunda bir insanı kullanarak, bir siyasi partiye kumpas kurmaya tenezzül etmiş bir iktidar ve buna alet olmuş emniyet ve yargı mekanizması var. İnsan olarak öfke duydum. Sami Baran'ın yaşadıkları, ısrarla bizim aleyhimize beyan almaya çalıştığınız kişinin durumu, dosyanın nasıl kumpas şeklinde kurulduğunu gösterir" dedi.

'BİR AN ÖNCE DAVAYA SON VERMELİ VE ÇEKİLMELİSİNİZ'
Kışanak, Baran'ın verdiği ifadelerinin kendisine sorulmadığını, ancak bu ifadelerin kendisi için tutuklama gerekçesi yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Emniyette Sami Baran'a imza attırdıkları beyanları burada sormaya utandınız değil mi? Çünkü her cümlesi yalan ama bana tutuklama gerekçesi yaptınız. Ben bunlara adalet mi diyeceğim, mahkemeye güvenebilecek miyim? Böyle bir kumpasa yargı adına alet olmak en hafif tabiriyle ayıptır! Tarihe kara bir leke olarak geçecek. Siyaseti anlarım ama siz bu kara lekeyi nasıl temizleyeceksiniz, bunu anlamıyorum. Tek yol bir an önce bu davaya son vermeniz ve çekilmenizdir. Yalan üzerine, bir insanın trajedisi üzerine hesap yapmak, faydalanmaya çalışmak, siyasi rakiplerini devre dışında bırakmaya çalışmak ahlak dışıdır. Emniyetin buna alet olması en hafif deyimiyle ayıptır, tarihe kara leke olarak geçecektir. Buna bir son verin. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız olarak Kürt sorununun çözümüne siyaseten talibiz. Toplumsal barışı, refahı, adaleti nasıl getiririz, bunun derdindeyiz. Yaptığımız çalışmalar da bundan dolayıdır. Savaş baronları bizi cezaevine koyarak, kendilerine saltanatlar yarattılar. Çözüm konusunda siyaset yapan bizleri cezaevine koyarak kendilerine savaş rantı açmak istediler. Ama yargı buna daha fazla alet olmasın. Biz o gün olduğu gibi bugün de halkın iradesinin dikkate alınarak bir çözüm oluşmasına inanıyoruz."

'HUKUKSUZLUKTA GUİNNESS'E GİRİN BOŞA GİTMESİN'
Demokrasi, toplumsal barış adına İmralı kapılarının açılmasını söylediklerini çünkü bu ülkenin demokratik ahlakla yönetilmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Kışanak, "Birileri yalanlarla siyaset yapabilir, bunlar beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren şey hakikattir, halkların huzurudur. Adalet mekanizmasının da bu kadar kirletilmesine sizin adınıza ben üzülüyorum. Bir ülkeye demokrasi yerleştirebilmenin en önemli mihenk taşı adalettir. Orayı bozarsan hiçbir yeri düzeltemezsin. Bu kadar kirlenmeye ben tahammül edemiyorum, sizin de etmemenizi öneriyorum. Önceki oturumda arkadaşlarım sizi reddetti ama siz hala duruşmayı sürdürüyorsunuz. Suya mı düşüyor konuştuklarımız, duyan var mı? Heyete inanmıyorum. Her duruşma hukuksuzlukları sayıyorum. Sami Baran'ın ifadesinde hala mı ısrar edeceksiniz? Savunmalar bitmeden tanık dinlemeye hala mı devam edeceksiniz? Hukuksuzluk piramitlerine her gün bir tuğla daha koyuyorsunuz. Bari başvurun da Guinness Rekorlar Kitabına girin, boşuna gitmesin."

'ANLATTIKLARIMIZIN ZERRESİNİ DİNLEMEDİĞİNİZ ANLAŞILDI'
Mahkeme başkanı "Sami Baran'ın kendisine kötü muamele yaptığına dair 18 kişiden bahsetti. Bunların kim olduğunu biliyor musunuz?" sorusuna karşı Kışanak, "Sorunuzdan anlattıklarımın zerresini dinlemediğiniz anlaşıldı. Sami Baran'ı da dinlemediğiniz ortadadır" dedi.

DEMİRTAŞ: USULSÜZ TUTANAK TUTAN POLİSLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN
Ardından Selahattin Demirtaş tanık beyanına dair söz aldı. Tanık beyanının, ısrarla altı çizilen kumpası doğruladığını ifade eden Demirtaş, "Bütün bu bir yılı aşkın süredir ortaya koyduğunuz iddiaların tamamını Sami Baran teyit etti. Soruşturmayı yürüten savcı elinde bir delil olmayınca, bir şeye ulaşamayınca ve ben ve Figen Hanımı delilsiz tutukladığı için ısrarla bir tanık arayışına girince tanık Sami Baran'ı buldu. Sami Baran ne dedi, 'Emniyet Müdürlüğünde benim önüme ifadeyi koydular, benim okuyacak durumum yoktu, avukatım yoktu. Ben onlara benim söylediklerim dışında bir şey yazmayın dedim ama yazmışlar.' dedi. Sizin yapmanız gereken sorgu Antalya Emniyet Müdürlüğünde ifadelerde imzası bulunan memurlar hakkında suç duyurusunda bulunmaktır" şeklinde konuştu.

'SAVCI YALAN BEYAN PEŞİNDEYDİ'
Sahte beyanların Antalya Emniyetinde Sami Baran tarafından imzalandığını sözlerine ekleyen Demirtaş, "Tanık yeni deliller ortaya koydu. Ama sorgu tutanağında Antalya Barosu'ndan avukatların bulunduğu belirtiliyordu. Tutanakta Sami Baran'ın 'avukatım huzurunda anlatacağım', şeklinde beyanı var. Sami Baran demek ki ya avukat yoktu orada ya da başkaları kendini avukat olarak tanıttı. Sami Baran'ın orada avukat olduğundan bile haberi yok. Antalya Emniyet Müdürlüğü şablon halinde ifadeyi önüne koyuyor, imzala diyor ve Sami Baran da imzalıyor. Az önce Sami Baran bizim hakkımızda bu ifadeleri vermediğini söyledi. Başka bir kanıta ihtiyaç var mı? Bu durumda sizin suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Savcı yalan beyan peşindeydi. Biz kendimizden emin olduğumuz için o kadar açık konuşuyor ve kumpas diyoruz. Sami Baran ilk dinlendiğinde kumpas ortaya çıktı. Açık tanık Sami Baran hür iradesiyle kumpasa alet olduğunu, okumadan imzaladığını söyledi. Siz de Savcı ve Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunmalısınız. Arkadaşlarımızı nasıl ilk beyanlarıyla tutukladıysanız, şimdi de tahliye etmelisiniz" dedi.

Duruşmaya yarın 10:00'da devam edilecek.