4 Ekim 2024 Cuma

Kobanê Davası'na bir gün ara verildi

Kobanê Davası'nda mahkeme başkanının duruşma periyoduna ilişkin avukatların taleplerini reddetmesi üzerine duruşmaya avukat ve yargılanan siyasetçiler katılmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile dönemin MYK üyeleri başta olmak üzere 21'i tutuklu 108 HDP'li hakkında açılan Kobanê davasının 6. duruşmasının ikinci oturumu Sincan Hapishanesi Adliyesi'ndeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya verilen aranın ardından dosyaya eklenen evrakların ve sunulan mazeret dilekçelerinin okunmasıyla devam edildi.

DURUŞMA SALONU AVUKATSIZ
Avukatların mazeretlerini bildirmek üzere duruşmanın sabah görülen oturumuna katılan dava avukatları Maviş Aydın ile Kenan Maçoğlu, mahkeme başkanının duruşma periyodunun yeniden düzenlenmesi ve duruşmanın 2 ay sonraya ertelenmesi talebini reddetmesinin ardından öğleden sonraki oturuma katılmadı. Hiçbir avukatın katılmadığı duruşmaya yalnızca HDP'li milletvekilleri ile HDP Ankara İl Örgütü yöneticileri katıldı.

Savcı, mazeretlerin önceki gerekçelerle aynı olması nedeniyle reddedilmesini talep etti.

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, yargılanan tutuklu ve hükümlü siyasetçiler yönünden bulundukları infaz kurumuna müzekkere yazılarak, hard disklerin incelenmesi, açılmayan evrak olup olmadığının tespit edilmesi, hangi evraklara ulaşamadıklarının sorulması ve açılamayan evrak varsa neden açılamadığının tespit edilmesini istedi.

AHMET TÜRK VE GÜLFER AKKAYA'NIN SAVUNMASI ALINACAK
Mahkeme başkanı devamında ara karara dair şunları aktardı: “Tutuklu ve hükümlü sanıklardan Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz dışındaki sanıklarla ilgili olarak bulundukları infaz kurumlarına müzekkere yazılarak sanıklara haftada kaç gün, kaç saat bilgisayarla çalışma imkanı sağlandığı, sanıkların bu sürelerde kendi iradeleriyle bu imkandan faydalanıp faydalanmadığı hususlarının araştırılarak mahkememize bilgi verilmesinin istenmesine, öğlen arasında sunulan mazeret dilekçelerinin ve mazeretlerin kabul edilmemesine ilişkin itiraz dilekçelerinin benzer mahiyette olduğu anlaşıldığından ayrı ayrı redlerine, mazeretlerinin kabul edilmemesine, sanık Ahmet Türk yününden talimat mahkemesine müzekkere yazılarak 11.11.2021 gününün oturumunda sorgusu alınmak üzere hazır edilmesinin istenmesine, sanık Gülfer Akkaya, 11.11.2021 günü oturumda hazır olması halinde savunmasının alınmasına, diğer taleplerin bilahare değerlendirilmesine."

Mahkeme başkanı duruşmayı 11 Kasım'a erteledi.