6 Ekim 2024 Pazar

Kobanê davası pazartesi başlıyor

Kobanê davasının ilk duruşması 26 Nisan'da. Duruşma için bin 200 avukat mahkemeye yetki belgesi sundu. Dava günü 30'dan fazla ülkede HDP ile dayanışma eylemleri düzenlenecek.

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyeleri başta olmak üzere 28'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan ve doğrudan HDP'yi hedef alan Türkiye yakın tarihinin en önemli siyasi yargılamalardan biri haline gelen HDP'nin kumpas davası olarak da adlandırdığı Kobanê davası 26 Nisan Pazartesi günü başlıyor.

IŞİD'in Kobanê'yi işgal girişimlerinin sürdüğü Ekim 2014'te "sınırın insani yardımlar için açılması ve IŞİD'e verilen desteğin sona erdirilmesi" amacıyla Türkiye'de başlayan protestolardan dolayı 6 yıl sonra HDP'yi olaylardan sorumlu tutan 3 bin 530 sayfalık iddianameyi kabul eden 22. Ağır Ceza Mahkemesine ikinci bir heyet daha atandı.

HDP dava için günlerdir hazırlık yapıyor. Başta Yüksekdağ ve Demirtaş olmak üzere tutuklu HDP'liler dava konusu yapılan iddialar üzerinden iktidarın Kürt düşmanı politikalarını yargılamaya hazırlanıyor.

BİNLERCE AVUKAT SAVUNACAK
1200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla dava kapsamında yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar gibi hukuk kurumları davayı yakından takip edecek. İzmir, Amed, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa, Mardin Barolarından başkan ve temsilci düzeyinden davaya katılım sağlanacak ve katılımcı barolar hem destek hem de gözlemci sıfatıyla duruşmalarda yer alacak.

YURT DIŞINDAN ÇOK SAYIDA HEYET DURUŞMAYI İZLEYECEK
Yurt dışından da çok sayıda heyet davayı izleyecek. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP) ve Birleşik Bask Partisi (EH Bildu)'dan heyetler davayı izleyecek.

30 ÜLKEDE HDP İLE DAYANIŞMA EYLEMİ YAPILACAK
Ayrıca, duruşmanın başlayacağı 26 Nisan günü 30'dan fazla ülkede, HDP ile dayanışma ve Kobanêyi sahiplenmeye yönelik eylem ve etkinlikler organize edilecek.

Türkiye'den de muhalefet partileri ile sendikalar, insan hakları kurumları ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri davaya katılacak. HDP Hukuk Komisyonu ayrıca kimi baroları ve insan hakları kurumlarını da "davada gözlemci olmak, raporlama yapmak" amacıyla davet etti. Davanın ilk gününde HDP Eş Genel Başkanları ile HDP Meclis Grubu duruşmada hazır bulunacak ve sonraki günlerde de HDP Meclis Grubunun çoğunluğu mahkemede yer alacak. HDP Eş Genel Başkanları ile gelen heyetlerin duruşmaya ilişkin açıklama yapmaları bekleniyor. HDP Ankara İl ve İlçe örgütleri ile tutukluların aileleri duruşmada hazır bulunacak.