2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê davası itirafçısı beraat ve tahliyeyle ödüllendirildi

Kobanê davasının bugünkü oturumunda HDP'liler hakkında iftiralarda bulunan itirafçı Kerem Gökalp'ın ifade verdikten iki ay sonra yargılandığı davadan beraat ve tahliye edildiği ortaya çıktı.

Kobanê davasının 11'inci duruşması, dördüncü gününde Sincan Hapishanesi Kampüsünde görüldü. Duruşmaya tutsak siyasetçilerin yakınları, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Abdullah Koç ile Ankara il ve ilçe yöneticileri katıldı. Sincan Hapishanesi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı hapishanelerde bulunanlar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmada ilk olarak HDP önceki dönem Sözcüsü Günay Kubilay'ın mahkemenin reddi talebini değerlendiren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu bahanesiyle talebi reddetti.

HDP'li tutsakların avukatlarından Veysi Eski, önceki mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak'ın bir suç örgütünün ikinci ismi olduğunu hatırlattı, yargılanmanın yenilenmesine neden olacak durumun görmezden gelinmesine tepki gösterdi. Eski, "Velev ki müvekkillerimiz ceza aldı ve Bahtiyar Bey de ceza aldı. Hükme katılan birinin ceza alması, cezanın bozulma nedenidir" uyarısında bulundu.

Yaşamını yitiren tanıkların emniyet ifadelerinin okunmasına da tepki gösteren Eski, "Üç kişinin emniyet ifadesini burada tanık ifadesi olarak okudunuz. Sonra dönüp, ben yaptım oldu, dediniz. Tanık nasıl dinlenir biz mi öğretelim size? Emniyetteki ifade sadece bilgi almadır, tanık değildir. Ama siz bunu yaptınız ve oldu. Gizli tanık ABC123. Eskiden emniyet de gizli tanık isimlerinde daha yaratıcı oluyordu artık onlar da takmıyor. Savcı müneccim mi? Siz gizli tanığı dinlerken, isim isim fotoğraflarla müvekkillerimizin teşhisini yapmışsınız ama aynı zamanda ifadelerini okuyorum güncel süreci değerlendiriyor. Tam da Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini söylüyorlar" şeklinde konuştu.

Cemaat soruşturmaları nedeniyle yargılanan hakim ve savcıların yaptıkları yürüttüğü Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görüldüğünü hatırlatan Eski, söz konusu Kürtler olunca durumun hükümlerin geçerli sayıldığını söyledi. Eski, "KCK davalarını yürütenler de örgüt üyesi çıktı, hükümler verdi. Ama FETÖ'nün hükmü Kürtler açısından devam etti. Mesele Kürt meselesi. Birbirimizi kandırmayalım" diye konuştu.

TANIK EMNİYET İFADESİNİ KABUL ETMEDİ
Verilen aranın ardından Muş Malazgirt Savcılığı'ndan duruşmaya SEGBİS ile katılan Nusret Yalçınkaya, tanık olarak dinlendi. Yalçınkaya, iddianamede ismi geçenleri tanımadığını, yalnızca televizyondan bildiğini ifade etti. 

Dolmuş şoförü olduğunu yolcu alırken gözaltına alındığını söyleyen Yalçınkaya, Malazgirt'te polis tarafından alınan ifadesini kabul etmedi.

İTİRAFÇILAR USULSÜZ DİNLENİYOR
Tanık beyanları ardından davanın avukatlarından Kenan Maçoğlu söz alarak, PKK itirafçıları Sami Baran ve Kerem Gökalp'in de usulsüz bir şekilde dinlenmeye çalışıldığına dikkati çekti. Dosya savcısı Ahmet Altun'un İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili atanması ardından yeniden Ankara'ya görevlendirilmesiyle birlikte delil üretme arayışına girdiğini anlatan Maçoğlu, "Birileri Diyarbakır'da, Bingöl'de operasyon sırasında dijital veriler elde edildiğini savcının kulağına fısıldamış. Savcı da Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'ndan belge istemiş. 2014'te başlatılan soruşturmada 2 Ocak 2019'da gizlilik kararı alınıyor. Sonrasında zaten gizli tanık, itirafçı beyanları araştırılmasına giriliyor" dedi.

Savcı Ahmet Altun'un savcılıklara müzekkere yazdığında heyecanlandığını kaydeden Maçoğlu, "Bingöl'deki operasyona dair Diyarbakır, Bingöl Savcılığı'na yönlendiriyor. Savcı Altun bu sefer Bingöl Cumhuriyet Savcılığı'na müzekkere yazıyor ve sonunda cevap geliyor; 'Elde edilen dijital veriler de 2014 Ekim olayları ve Kobanê olaylarına dair dökümana rastlanmamış' deniliyor. Savcı Altun hüsrana uğramış maalesef" dedi. 

KUMPAS BELGESİ DOSYADA UNUTULDU
Dosyada unutulan Ankara TEM Şube imzalı belgenin Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Kobanê soruşturması kapsamında ifadelerinin alındığı 19 Eylül 2019 tarihinden hemen önce hazırlandığını söyleyen Maçoğlu, "Bahtiyar Bey müzekkerenin aslını istemişti. Ama henüz ulaşan bir belge yok. Belgede tarih yok ama sayı var. Belge dosyadan çıkarılmış olabilir. Ama emniyette duruyor. Kumpasın en temel delillerinden biridir. Bu belgenin celbini istiyoruz" diye belirtti. Demirtaş ve Yüksekdağ'ın dosya kapsamında tutuklandığı güne dair de Maçoğlu, "Siyasetçiler savcılıkta ifade vermek istedi. Savcı kabul etti. Bize sözlü olarak bir sonraki hafta ifade alacağını söyledi ancak iki saat sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti" diye anlattı.

İtirafçı Mahir, Kerem Gökalp ve Sami Baran'ın ifadelerinin polis tarafından hazırlandığını, kopyala-yapıştır ifadeler olduğunu, itirafçıların üçünün de Selahattin Demirtaş'ın Mürşitpınar Sınır Kapısında yaptığı açıklamayı kelimesi kelimesine hatırladığını ve savcıya anlattığını belirten Maçoğlu, bunun mümkün olmadığına dikkat çekti. Maçoğlu, Kerem Gökalp'in itirafçı olduğunda verdiği ifadeler arasında Kobanê davasına ilişkin herhangi bir şey olmadığını hatırlattı, "Devletin bütün kurumları MİT, Emniyet, İstihbarat seferber edilmiş. O dönemde teslim olan kim varsa gidip, görüşüldü. Kerem'i de ikna edip, bu ifadeyi aldılar" diye konuştu.

GÖKALP BERAAT VE TAHLİYE İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Kerem Gökalp'in Kobanê davasıyla ilgili iftiralarının üzerinden iki ay geçtikten sonra beraat ettirilerek tahliye edildiğini hatırlatan Maçoğlu, itirafçının bu şekilde ödüllendirildiğini vurguladı.

Ara kararına açıklayan mahkeme heyeti, 4 Nisan'da görülecek duruşmada itirafçı Sami Baran ve 5 Nisan'da ise Kerem Gökalp'in dinlenmesine karar verdi.