6 Ekim 2024 Pazar

Kobanê Davası duruşmasının zaptı UYAP'a düştü

HDP eski Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın ilk duruşma zaptı UYAP'a sistemine düştü. Zabıtta, yapılan protestodan bahsedilirken avukatların hiçbir beyanına yer verilmedi. Avukatların yaptığı konuşmalara dair sadece SEGBİS kaydının alındığı notu düşüldü. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası'nın 26 Nisan'da görülen ilk duruşmasının zaptı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) sistemine düştü.

Savunma müdafilerinin salona doldurulan asker ve polis gölgesi altında yapılan yargılamanın şeklinde ilişkin tüm taleplerini reddeden mahkeme heyetinin yaklaşımını protesto ederek salonu terk etmeleri nedeniyle avukatsız görülen duruşmaya dair zabıtlarda, yapılan protestodan bahsedilirken avukatların hiçbir beyanına yer verilmedi. Avukatların yaptığı konuşmalara dair sadece SEGBİS kaydının alındığı notu düşüldü. 

'DURUŞMAYI UZATMAK AMACIYLA VE SOMUT GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN YAPILMASI'
Mezopotamya Ajansı'ndan Zemo Ağgöz'ün haberine göre, duruşma zaptında tutuklu siyasetçilerden  Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş'a "reddi hakim" taleplerini bildirmeleri için süre verilmesine karar verildiği belirtilirken, avukatların bu yöndeki taleplerinin reddedilmesi kararı ise "duruşmayı uzatmak amacıyla ve somut gerekçe gösterilmeden yapılması" gerekçesine dayandırıldı.

Duruşmada iddianame okunduğu sırada Yüksekdağ ve Demirtaş, SEGBİS ekranına "sesi duymuyoruz, SEGBİS görüntüsü kesildi" yazılı kağıtlar tutmuştu. Duruşma zaptında bu duruma dair mahkeme heyetinin "Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın duruşma sırasında ses ve görüntü kaydının gittiğini ileri sürmeleri nedeniyle Bilgi İşlem Daire Başkanlığına müzekkere yazılarak ses ve görüntü bağlantısında kopma olup olmadığı hususunun araştırılarak mahkememize bildirilmesinin istenilmesine" şeklindeki kararı yer aldı.

TUTUKLULUK İNCELEMESİNE DAİR ARA KARAR OLUŞTURULMADI
Duruşmaya "reddi hakim talebi gereğince süre verilmiş olması ve reddi hakim talebinin geri çevrilmesi kararının itiraza tabi olması nedeniyle savunma aşamasına geçilmeyeceği anlaşılması nedeniyle ara verildiği" belirtilen kararda, tutukluluk incelemesine dair ise ara karar oluşturulmadığı görüldü.

AV. GÜNGÖRDÜ: DURUŞMA BOYUNCA İŞLEMLER USULSÜZDÜ
Savunma avukatlarından Ezgi Güngördü duruşma zaptına geçen ara kararlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu. Avukatların içeri alınmadığı, jandarmanın ve çevik kuvvetin salona doldurulduğu bir düzende duruşmanın görülüğünü hatırlatan Güngördü, "Bunun üzerine avukatlar olarak bu şekilde adil yargılamanın yapılmasının mümkün olmadığını ifade ederek duruşmayı terk ettik. Bizim yokluğumuzda bazı usulsüz işlemler yapıldı. Kimlik tespiti yapıldı, iddianamenin okunmasına geçildi. Ama hem SEGBİS'te olanlar hem de duruşma salonunda hazır bulunan müvekkillerimiz iddianame okunmasını dahi duymadılar. Aslında duruşma boyunca yaptığı tüm işlemler usulsüzdü" dedi.

'SEGBİS KEYFİ BİR ŞEKİLDE KAPATILDI'
Duruşma zaptında birçok beyan ve taleplerinin yer almadığını söyleyen Güngördü,  "Zaten duruşma sırasında içeride olan arkadaşlarımız da SEGBİS kayıtlarının tamamen keyfi olarak açılıp kapandığını söylediler. Örneğin Figen Yüksekdağ konuştuğu sırada mahkeme başkanı tamamen keyfi bir şekilde SEGBİS'i kapattığını öğrendik" diye belirtti.

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince duruşmada yapılması zorunlu olan tutukluluk incelemesinin yine yapılmadığını söyleyen Güngördü, şunları ekledi: "Bu konuda bir ara karar oluşturulmadığını gördük. Buna ilişkin tüm itirazlarımızı yapacağız. Ara kararın oluşturulmaması suç ve kanuna aykırı bir durum"

'CEZA YARGILAMASI SÖZLÜ YARGILAMAYA TABİDİR'
Av. Güngördü, duruşma zaptında yer alan hukuksuzlukların bunlara sınırlı olmadığını da ifade etti. Güngördü,  "Ceza yargılaması sözlü yargılama yapar ve yazılı bir talepte bulunma zorunluluğumuz yok. Buna rağmen herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına duruşma sırasında bu duruma hazırlıydık ve reddi hakim talebimizi yazılı olarak da bildirdik. Hatta Figen Yüksekdağ, adına yaptığımız yazılı reddi hakim talebi dahi duruşma zaptında yer almıyor. Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel'in reddi hakim taleplerini sunmak üzere süre verildi. Artık bunu da yazılı olarak yapılması şeklinde bir ara karar verilmiş. Bu dahi hukuka aykırı bir durum, çünkü ceza yargılaması sözlü yargılamaya tabidir" dedi.