21 Eylül 2024 Cumartesi

Kızıldere şehitleri Zürih'te anıldı

Türkiye ve Kürdistan'da devrim mücadelesi yürütürken 30 Mart 1972'de Kızıldere'de şehit düşen 10 devrimci İsviçre'nin Zürih kentinde anıldı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), İsviçre'nin Zürih kentinin Staufacher meydanında  30 Mart 1972'de Kızıldere'de şehit düşen 10 devrimci anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada HBDH adına burada yapılan açıklamada, Kızıldere katliamına giden süreç aktarıldı. Açıklamada "30 Mart 1972 tarihinde Tokat'ın Kızıldere köyünde THKP/C ve THKO savaşçılarının faşist Türk devleti tarafından kuşatıldılar. Günün sonunda 10 devrimci Türkiye ve Kürdistan halklarına büyük bir direniş mirası bırakarak toprağa düşüyordu" denildi.

Açıklamada, "12 Mart 2016 tarihinde Türkiye ve Kuzey Kürdistanlı devrimci-yurtsever parti ve örgütler tarafından kurulan HBDH'nin ortak düşmana karşı yoldaşlaşma zemininde yaratılan bu tarihsel devamcısı olma iddiasıyla yaşam buluyordu. Bugün HBDH 8. mücadele yılında, Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'da faaliyet yürüten en dinamik ve militan devrimci koordinasyondur" ifadeleri kullanıldı.

HBDH'nin direniş cephesinin en ilerici, devrimci ve kararlı mevzisi olduğu vurgulanan açıklamada, "HDBH mayasını Kızıldere, Nurhak, Vartinik, Eruh, Gezi, Kobanê, Efrîn ve zindan direnişlerinden almaktadır. Üzerinde yükseldiğimiz bu tarihsel miras Türkiye ve Kurdistan halklarının ağır bedeller ödeyerek bugünlere taşıdığı antikapitalist, antifaşist ve antisömürgeci mücadelesinin özüdür" diye vurgulandı.

8. mücadele yılımızda devrimden çıkarı olan tüm güçleri Kızıldere ruhuyla yoldaşlaşmaya davet edilen açıklamanın ardından anma sloganlarla sona erdi.