21 Eylül 2024 Cumartesi

Kız öğrencilere zehirli gaz saldırısında 100 gözaltı

İran ve Rojhilat'ta kız öğrencilerin bulunduğu okullara dönük zehirli gaz saldırıları devam ediyor. Saldırıları gerçekleştiren 100 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Saldırılara karşı İran ve dünyanın pek çok ülkesinde sokaklara çıkıldı.

İran ve Rojhilat'ta kız öğrencilere yönelik yaklaşık 4 aydır süren zehirli gaz saldırılarında 7 binden fazla kız öğrenci hastahaneye kaldırıldı, 4 kız öğrenci yaşamını yitirdi.

28 kentte yaşanan saldırılara dün, Sine, Xuzistan ve Gilan kentlerinde en az 12 okula yönelik saldırı eklendi. Son saldırıda da çok sayıda kız öğrenci hastahaneye kaldırıldı.

Faşist İran molla rejim güçleri, "Hastahaneye kaldırılanların yalnızca yüzde 10'u askeri olmayan ve hafif gazdan zarar görürken, yüzde 90'ı psikolojik olarak ve korkunun yarattığı etkiden kaynaklı zarar gördüğü" açıklamasıyla kız öğrencilere yönelik saldırıları küçümsemeye çalıştı.

Bu açıklamaların ardından İran İçişleri Bakanlığı tarafından saldırıları gerçekleştiren 100'e yakın kişinin gözaltına alındığı bilgisinin paylaşılması, saldırıların çok sayıda kişi tarafından organize bir şekilde gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Ancak gözaltı gerekçesi de saldırıları gerçekleştirenleri koruma amacı taşıyor. 4 kız öğrencinin yaşamını yitirdiği saldırıları düzenleyenlerin, "zararsız ve kötü kokulu gazları yayarak eğitimin durmasına neden olmaktan" gözaltına alındığı öğrenildi.

Kız öğrencilere yönelik öldürücü gazla gerçekleştirilen saldırılara İran halklarının yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde tepki gösterildi.