20 Eylül 2024 Cuma

Kissenger hayatını kaybetti

ABD'nin gerçekleştirdiği darbeler, soykırım saldırıları, milyonlarca insanın katledilmesinde parmağı olan Kissenger, hayatını kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 1973 Eylül-1977 Ocak arası Dışişleri Bakanlığı yapan ve bu sürede çok sayıda savaş suçu işleyen Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.

ABD'nin arka bahçesi olarak gördüğü Güney Amerika ülkelerine yönelik darbelerde rol oynayan Kissinger, 1969-1975 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüştü.

KİSSENGER'IN EN BİLİNDİK SAVAŞ SUÇLARI
En az üç milyon kişinin katledilmesinde parmağı olan Kissenger, ABD'nin Güney Vietnam'ı elinin altında tutmak için komünist Kuzey Vietnam'la birleşmesini önlemek adına başlatılan savaşın uzamasını sağladı. Vietnam Savaşında istediği üstünlüğü elde edemeyen, uluslararası anlaşmayı da hiçe sayarak 685 asker gönderebilecekken binlerce askeri Vietnam'a yığan ABD gerillalar karşısında yenilmişti. ABD askerleri bu savaşta psikolojik olarak çökmüş, on binlerce ABD'li asker hayatını kaybetmiş, hayatta kalanlar ise Vietnam Sendromu hastalığına yakalanmıştı. Amerika halklarından gizlenerek Vietnam Savaşının bir parçası olarak Kamboçya bombalandı. Yine Kissenger'ın görevde olduğu yıllarda Doğu Timor ve Bangladeş'te soykırım saldırıları gerçekleştirildi.

BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLMESİNE KOMİTE KARŞI ÇIKTI
1973'te Norveç Nobel Komitesi tarafından Kissinger'a Nobel Barış Ödülü verilmesi kararlaştırıldı. Ödülün, Vietnam'da ortaklaşa ateşkes müzakeresi yapıldığı için verileceği iddia edildi. Ancak komiteden iki kişi Kissinger'ın savaş suçlusu olduğunu vurguladı ve protesto etti. Daha sonra ödülün adı "savaş ödülü" olarak adlandırıldı. Kissinger ise ödülü reddetti.