Kirazlıyayla köylüleri: Ölürüz yine de toprağımızı Lübnanlı şirkete vermeyiz
Meyra Madenciliğe karşı toprağını ve köyünü koruyan Kirazlıyayla köylülerinin mücadelesi sürüyor. Şirket talimatıyla gözaltına alınan köylülerden Karasu, "Biz toprağımızı, köyümüzü koruduğumuz için bunlar yapılıyor. Yıldırma politikası" dedi.
Kirazlıyayla köylüleri, Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı mücadelelerini sürdürüyor. Bursa'nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Lübnanlı Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen madene karşı direnen köylüler, "Ölürüz yine de toprağımızı Lübnanlı şirkete vermeyiz" diyor.
Şirketin, 30 Mart'ta ağaç kesimine başlaması üzerine köylüler ve milletvekilleri tepki göstermişti. Bir süre faaliyetlere ara vermek zorunda kalan şirket, 11 Mayıs'ta jandarma eşliğinde çalışmalara yeniden başlamıştı. Jandarma, iş makinelerini durdurmak isteyen köylülerin önünü kesmiş, köy yolları kapatılmış ve bazı köylüler gözaltına alınmıştı.
7 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Bursa Çevre Platformu'nun çağrısıyla bölgede yapılmak istenen etkinlikleri engellemek için jandarma yolları kesmiş, köye giriş çıkışlar engellenmişti.Bunun üzerine Kirazlıyayla köylüleri jandarma engelini aşarak platform üyelerini yanına gelmiş ve açıklamaya katılmıştı. 8 Haziran sabahı ise ifadeye çağrılan köylülerden 9 kişi gözaltına alınmıştı.
KARASU: TOPRAĞIMIZI, KÖYÜMÜZÜ KORUDUĞUMUZ İÇİN BUNLAR YAPILIYOR
Gözaltına alınan köylülerden Kaniye Karasu Ekoloji Birliği'ne konuştu. Karasu, 38 yaşına kadar ne adliye ne de savcı gördüğünü dile getirdi ve "Toprağını korumak suçmuş demek ki. Her şey bir günde oldu. Biz bu fabrika dursun diye üç aydır mahkeme bekliyoruz. Hiçbir şey yapılmadı. Maden şirketi istedi diye bir günde hakim de gördük savcı da. 38 yaşına kadar böyle bir şey yaşamayınca orada ağladım. Biz ne yaptık adam mı öldürdük, ne yaptık biz? Kötü bir şey de yapmadık ki biz. Biz toprağımızı, köyümüzü koruduğumuz için bunlar yapılıyor. Yıldırma politikası. 9 kişi gözaltına alındık. Aramızda 75 yaşında olan bile vardı. Sabah 8'da alındık akşam 6'da serbest bırakıldık" dedi.
'EVİN DİBİNE ATIK BARAJI YAPILIR MI?'
Yaşananları aktaran Karasu şunları söyledi: "Madenci şirketin beton mikserlerinin atıklarını, göle boşalttığının haberi geldi, gittiğimizde beton mikserler gitmişti. Dönüşte şirketin görevlileri önümüze kesti, 'Sizin resminizi çekip jandarmaya vereceğiz' dediler. Fabrikanın görevlileri bizim fotoğraflarımızı çekiyordu, kadınlar olarak biz de tepki gösterdik. Bizim önümüzü kestiler. 'Bekliyorsanız şirketin önünü bekleyin, bizim önümüzü kesemezsiniz, hakkınız yok' dedik. 'Ben görevliyim çekerim' deyince üstüne yürüdük, onlar da kaçtılar. Biz bir şey yapmadık. Darbedildim demiş, ama bizim haberimiz yok. Bizim üstümüze kaldı. Adam kendini dövmüş. Biz dövmüş olsak adam o şekil olur mu? Biz toprağımızı köyümüzü koruyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Haksız yere gözaltına alındık. Neye dayanarak bizi tuttular. Evin dibine atık barajı yapılır mı? Kesinlikle, öleceğiz ama toprağımızı vermeyeceğiz."