20 Eylül 2024 Cuma

Kılıçdaroğlu: Bir diktatörün nesini tebrik edeceğim

Seçim sonuçlarının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yöneltilen "Erdoğan'ı tebrik ettiniz mi?" sorusuna ise "Bir diktatörün nesini tebrik edeceğim, nesini kutlayacağım?" yanıtı verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ardından ilk kez basın mensuplarının karşısına geçti. CHP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamalarda Kılıçdaroğlu, gelen istifa çağrılarına "CHP'nin bütün üyeleri, kendi aramızda oturur konuşuruz, tartışırız da" diye yanıt verdi.
 
Kılıçdaroğlu, "Bu sonuç aynı zamanda parlamentoda iktidar partisinin çoğunluğunu kaybetmesinin yolunu açtı. Dünün tek adamı bugünün artık topal ördeğidir. Her istediğini yapamayacak. Parlamentonun itibarını biz koruyacağız. Milletin bize verdiği yetkinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. O yetkiyi nasıl kullanacağımızı da biliyoruz. Bu milletin demokrasi özlemi var, kavgadan uzak durma özlemi var. Özetle duvarın bir kısmını yıktık. Aynı azim ve kararlılıkla duvarın geri kalan kısmını da yıkacağız" dedi.
 
'SEÇİMİN TEK KAYBEDENİ AKP'
 
Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu seçimin tek kaybedeni vardır AKP'dir. 7 puan kaybetmiştir, parlamentoda çoğunluğunu kaybetmiştir. Kazanan da demokrasidir. Bu sonucu kolay elde etmedik. Hangi süreçlerden bugüne geldiğimizi de herkesin bilmesi lazım. Daha seçime girmeden önce iktidar partisinin demokrasiye kumpas kurduğunu fark ettik. Bir siyasal partinin seçime girmesini engellemek için her yolu denediler. Ama o kumpası bizler bozduk. Bir siyasal partinin önünü açtık. Rakibimiz olan bir siyasal partinin seçime girmesi için elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu bizim demokrasiye aşık olduğumuzu gösterir."
 
'BİR DİKTATÖRÜN NESİNİ TEBRİK EDECEĞİM'
 
Değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin "Erdoğan'ı tebrik ettiniz mi?" sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Demokrasiye inanmayan bir insan tebrik edilemez. Yasama yargı ve yürütme organını kendisine bağlayan bir insan tebrik edilemez. Nesini tebrik edeceğim? Bir partinin genel başkanı olarak mahkemelere hakim tayin ediyor onu mu tebrik edeceğim? Demokrasiyi savunuyorsa, evet bu konuda yeni anayasa değişikliği yapacağız diyorsa ilk ben tebrik edeceğim. Bir diktatörün nesini tebrik edeceğim, nesini kutlayacağım?" diye yanıt verdi.
 
İSTİFA ÇAĞRILARI: OTURUP TARTIŞIRIZ
 
AKP Sözcüsü Mahir Ünal'ın 'Muharrem İnce CHP'nin doğal lideri oldu' yönündeki açıklamalarının yanı sıra partisinden gelen istifa çağrıları da Kılıçdaroğlu'na soruldu. Kılıçdaroğlu, soruya şu yanıtı verdi: "Mahir Bey kendi partisinde darbe yapıldığı zaman neredeydi acaba? Yüzde 49,5 oy alan bir partinin genel başkanı saraya çekilip istifa edeceksin denildiği zaman Mahir bey neredeydi? Biz birilerinin talimatıyla el kaldırıp indiren bir parti de değiliz. Sayın Ünal dönüp kendisine baksın. CHP'nin bütün üyeleri, kendi aramızda oturur konuşuruz, tartışırız da.