2 Ekim 2024 Çarşamba

KHK ile ihraç edilen hukukçular avukatlık yapabilecek

AYM'nin, KHK'larla kamu görevinden ihraç edilen hukukçuların avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen hukukçuların avukatlık yapmasına izin verilmemesi hakkında ihlal kararı verdi. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, KHK'lerle ihraç edilenler artık avukatlık mesleği yapabilecek, stajı yarım kalanlar da stajlarını tamamlayıp Türkiye Barolar Birliği'ne ruhsat başvurusunda bulunabilecek.

'AVUKATLIK KAMUDA HİZMET KAPSAMINDA BULUNMUYOR'
Anayasa Mahkemesi, KHK'lilerin avukatlık yapmasının önünü açan bir karara imza attı. Mahkeme, KHK ile ihraç edilen bir kamu görevlisinin avukat olarak baro levhasına yazılma işleminin "kamu hizmetinde istihdam edilme yasağı kapsamında bulunmadığı"na karar verdi.

Kararda, "Söz konusu kararlarda, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olmasından hareketle avukatlığın kamu görevlilerinin tabi olduğu kurallara tabi kılmasının mesleğin niteliği ve gerçekleri ile örtüşemeyeceği, kamu hizmeti olarak kabul edilmiş olsa da serbest avukatlık mesleğinin devlet memuriyeti görev ve hizmetleriyle aynı nitelikte görülemeyeceği ve aynı ölçütlere tabi tutulamayacağı da belirtilmektedir" denildi. 

KHK'li hukukçu Cenk Yiğiter, kararın ardından avukatlık stajını tamamlamak için Ankara Barosu'na başvuruda bulundu.