21 Eylül 2024 Cumartesi

KESK'ten TÜİK verilerine tepki

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten KESK'liler, dört bir yanda sokaklara çıktı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin çok sayıda kentte eylem düzenledi.

ANKARA
KESK Ankara Şubeler Platformu, TÜİK'in enflasyon verilerine ilişkin TÜİK önünde eylem düzenledi. "Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek! İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" yazılı pankart açılan eylemde basın açıklamasını platformun dönem sözcüsü Cemal Erdoğan okudu.

DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu, Sur ilçesinde yer alan TÜİK önünde bir araya geldi. Açıklamada "İnsanca yaşayacak ücret, ek ödemelerin maaşlara dahil edilmesini, tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge, ücretsiz yol/yemek hizmeti ve kira yardımı istiyoruz" yazılı pankart açıldı. Platform üyeleri sık sık "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı attı.

Açıklamadan önce konuşan Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Genel Başkanı Mesut Balcan, TÜİK'in verilerinin gerçeği yansıtmadığına işaret etti ve kamu emekçilerinin maaşlarının artan enflasyon karşısında eridiğini belirtti. Balcan, "Türkiye'nin dört bir tarafında basın açıklamaları, gerekirse kamu emekçilerinin meşru fiili mücadelesiyle ve grev kararlarıyla alanlarda olacağız" dedi.

Ortak açıklamayı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Kesin okudu.

İZMİR 
KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Ne TUİK'in sahte enflasyonu, ne iktidarın refah payı aldatmacası. İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz" pankartı açılırken, "TUİK yalan, zamlar gerçek", "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" sloganları atıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Ortak açıklamayı, KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Mustafa Güven okudu.

Açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, alanlarda olduklarını belirterek, TÜİK'in yaşadıkları hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösterdiğini söyledi.

KESK'liler, TÜİK verilerine tepki göstermek için Mersin, Adana, Antalya, Dersim ve pek çok ilde de sokaklara çıktı.

'İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM'
Ortak basın açıklamasında, insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş için alanlarda olunduğu belirtildi. İktidarın kendisinin dahi TÜİK rakamlarına inanmadığına işaret edilen açıklamada, "Alanlardayız. Çünkü TÜİK yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük göstererek maaş artışlarımızı adeta bir kara delik gibi yutmaya devam ediyor" denildi.

TÜİK verilerine göre Haziranda enflasyonun aylık yüzde 3,92 yıllık yüzde 38,21 olduğu belirtilen açıklamada, ENAG verilerine göre ise enflasyonun Haziranda aylık yüzde 8,54 altı aylık yüzde 50,53 yıllık yüzde 108,58 arttığı kaydedildi.

"Bizi iktidarın siparişi ile açıklanan TÜİK'in sahte enflasyon rakamları değil, yaşadığımız gerçek enflasyon, hayat pahalılığı eziyor" denilen açıklamada, Türkiye'nin tüm çalışanlar için asgari ücretliler ülkesine çevrildiği kaydedildi. Kamu emekçileri ve emeklilerin yıllardır bütçeden hakkını alamadığı vurgulanan açıklamada, "21 yıldır iktidarda olan AKP, her fırsatta büyüme rakamları ile övündü. Ama seçim süreci yaşadığımız son döneme kadar bir kez olsun o büyüme rakamlarını emeği, alın teri ile yaratanlara, bizlere refah payı vermeye yanaşmadı" denildi.

Tüm kamu emekçilerine seslenilen açıklama şöyle devam etti: "Gelin yıllardır tekrarlanan bizi her geçen gün daha sefalete iten bu oyuna artık dur diyelim. Ne TÜİK'in sahte enflasyon rakamlarına, ne iktidarın refah payı aldatmacasına kanmayalım. Yandaş basının müjde haberlerine itibar etmeyelim. Önümüzdeki günlerde verilen söz yerine getirilse dahi TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, TL döviz karşında değer yitirdikçe bugün yüksek gibi görünen maaş artışları yarın yine sefalet düzeyine inecek. Tek çözüm insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelesini yükseltmekten geçiyor."

Açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
🔹"En düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. 
🔹Bu rakam her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmeli,  yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. 
🔹Seçim öncesi verilen kira yardımı, mülakatın kaldırılması sözlerinin gereği zamana yayılmadan hemen yerine getirilmelidir."