23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK'ten pandemi bahanesiyle grev ve eylemlerin yasaklanmasına tepki

KESK, Covid-19 salgını ile birlikte işçiler üzerinde artan baskılara dikkat çekerek, işsizlik ve hayat pahalılığının arttığını vurguladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını gerekçesiyle son zamanlarda grev ve her türlü hak arama eylemine yönelik yasaklara tepki gösterdi.

KESK yaptığı yazılı açıklamada "On binlerce insanı taşıdıkları kendi mitinglerinde, açılışlarında virüs tehdidini yok sayanlar hak arama mücadelesi veren emekçilerin her eylemine, etkinliğine pandemi gerekçesini ileri sürerek müdahale etmektedir" denildi.

Salgından en çok etkilenen kesimlerin dar gelirli emekçiler olduğunun altını çizen KESK, şu tespitleri yaptı:

"Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ’ye ait Adana ve Mersin’de Kurulu soda, krom ve tuz fabrikalarında çalışan işçilerin 9 Ekim tarihinde başlayacak olan grevi aynı gün Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendiğini duyuruldu

"Yedi yıldır ödenmeyen tazminatları için Soma ve Ermenek’ten Ankara’ya yürüyüş başlatan maden işçilerinin önüne jandarma ve polis barikatları kuruldu

"Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan '7. ayında Covid-19' raporu konulu basın açıklamasına müdahale eden polis çoğu sağlık emekçisi 8 kişiyi gözaltına aldı.

"Emeği yok sayan, işçilerin, emekçilerin anayasal haklarını kullanmasını engelleyen, hukuksuzluktan beslenen tüm baskı ve şiddet politikalarını kınıyoruz."