20 Eylül 2024 Cuma

KESK'ten İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 'yetki itirazını geri çek' çağrısı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin hak arama eylemine yönelik polis saldırısını kınadı. KESK tarafından İzmir'de belediye işçilerinin gözaltına alınmasıyla ilgili yapılan açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni işçilerin, sendikanın haklı taleplerine kulak vermeye, taşeron anlayışını devam ettirme anlamına gelen yetki itirazını geri çekmeye davet ediyoruz” denildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ Şirketi'nde çalışan işçilerin sendika hakkı için yaptıkları eyleme polis müdahale etti ve 15 kişiyi gözaltına aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan KESK Yönetim Kurulu, İZENERJİ’de örgütlü bulunan DİSK Genel İş 2 Nolu şubenin Toplu İş Sözleşmesi Yetkisine, KHK ile şirket bünyesine geçirilen eski taşeron işçiler de kapsama alındığı için bir süredir itiraz etmektedir. Konu hakkında konfederasyon ve sendika düzeyinde defalarca görüşülmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi  yetki itirazını geri çekmemiştir. Bu nedenle Ocak ayı itibari ile başlaması gereken TİS görüşmeleri başlayamamıştır” diye belirtti.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Öncelikle Genel-İş Sendikasının talebinin İzmir Büyükşehir Belediyesine özgü olmadığı, söz konusu sendikanın yakın zamanda bir çok belediye şirketinde KHK ile geçiş yapmış işçileri de kapsayan toplu iş sözleşmeleri imzaladığı bilinmektedir. Dolayısıyla bugün İZENERJİ’de örgütlü bulunan DİSK Genel İş 2 Nolu şube üyesi işçilerine ve şube yöneticilerine yönelik polis saldırısı ve gözaltılar aslında KHK ile şirket bünyesine alınan işçilerin güvenceli çalışma hakkını hedef almaktadır. KESK olarak haklı talepleri için mücadele eden işçilere yapılan saldırıyı kınıyor, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyor, İZENERJİ işçiler ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni işçilerin, sendikanın haklı taleplerine kulak vermeye, taşeron anlayışını devam ettirme anlamına gelen yetki itirazını geri çekmeye davet ediyoruz.”