4 Ekim 2024 Cuma

Keskin: Devlet dili sertleştiği oranda her türlü şiddet de artıyor

İçişleri Bakanı Soylu'nun bir kez daha hedef gösterdiği İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, esir askerlerin sağ kurtulabilmesi için beş yıldır mücadele ettiklerini kaydetti. Devletin görevinin kendi vatandaşını sağ salim kurtarmak olduğunun altını çizen Keskin, "Devlet dili sertleştiği oranda her türlü şiddet de artıyor" dedi. İnsan hakları savunucularının her acıya eşit yaklaştığına dikkat çeken Keskin, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

PKK'nin elinde esir tutulan askerlerin operasyonda hayatını kaybetmesinin ardından Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, her zaman olduğu gibi yine İnsan Hakları Derneği'ni (İHD) ve Eş Genel Başkanı Eren Keskin'i hedef gösterdi.

Katıldığı bir programda Soylu'nun hedef göstermesine ilişkin konuşan İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, İHD'nin bu alanda yürüttüğü mücadeleden kaynaklı hedef gösterildiklerini belirtti. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın esir askerler konusunda sergilediği çabaları hatırlatan Keskin, "İHD beş yıldır bu ailelerle birlikte, bu aileler bizden medet umdu" dedi.

‘BİZ O İNSANLARIN SAĞ KURTULABİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK'
Geçtiğimiz günlerde Nijerya'da Türk gemisinin korsanlar tarafından kaçırıldığını anımsatan Keskin, "Devlet, kurtarmak için ne kadar çaba sarf etti. Kendi insanlarını sağ alabilmek için ne kadar çaba sarf etti, olması gereken buydu. Hiç kimseyi şu anda suçlamasınlar. Biz herkese eşit yaklaşıyoruz, bütün acılara eşit yaklaşıyoruz. Biz o insanların sağ kurtulması için insan hakları savunucuları olarak elimizden gelen her şeyi yaptık" diye konuştu.

‘DEVLET DİLİ SERTLEŞTİĞİ ORANDA HER TÜRLÜ ŞİDDET ARTIYOR'
Sürekli ölüm tehdidi aldığını ancak İçişleri Bakanı Soylu'nun yaptığı bu tür açıklamalardan sonra saldırıların her zaman daha da yoğunlaştığına dikkat çeken Keskin, "Biz, ‘şiddet dili politiktir' derken bunu kastediyoruz. Kadın cinayetleri için de geçerli bu. Devlet dili sertleştiği oranda her türlü şiddet artıyor; kadına yönelik, insan haklarına yönelik. Bu devlet dili kesinlikle T.C. devletinin altına imza attığı sözleşmelere aykırı. Siz imzaladığınız sözleşmelerle insan hakları savunucularını koruma görevini üstlendiniz. İmza attınız bizi korumak zorundasınız, bize saldırmak değil. İnsan hakları savunucuları dünyanın her yerinde devletlerin hak ihlallerine karşı mücadele eder. Bu dünyanın her yerinde böyledir, insan hakları örgütleri bunun için var" ifadelerini kullandı.

‘İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ'
Türkiye'yi sosyalist görüşe sahip bir devlet yapısı yönetse ve hak ihlali yapsalar buna karşı da mücadele edeceklerinin altını çizen Keskin, şöyle devam etti: "Bizim görevimiz bu. İnsan hakları sözleşmeleri, insan hakları hukuku veren, insan hakları mücadeleleri verenler sayesinde hazırlanıyor. Sizin altına imza attığınız bütün sözleşmelerin altında insan hakları savunucularının mücadeleleri, döktükleri kan, verdikleri can var o nedenle bize saygı duymak zorundasınız."

‘ESAT OKTAY YILDIRAN TARZINI TERK ETMEK GEREKİYOR'
Keskin, yalnızca HDP, İHD'nin değil biraz sesini yükselten, muhalefet eden herkesin hedef gösterildiğini kaydetti. Keskin, "Sadece biz değil feministler, LGBTİ+ hareketi, Boğaziçi öğrencileri herkes hedef tahtasında. Biraz muhalefet gösteren, biraz soru soran, biraz itiraz eden herkes hedef tahtasında o nedenle bu Esat Oktay Yıldıran anlayışını terk etmek gerekiyor. Bu bir çözüm sağlamıyor. Meclis'te gördüğüm konuşma Esat Oktay Yıldıran tarzıydı, biz bu tarz nedeniyle çekiyoruz, kaybediyoruz. Ölen herkes bir candır, her eve bir acı düşüyor. Bu anlayış bir çözüm getirmiyor" dedi.

İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, tüm saldırılara karşı mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.