22 Eylül 2024 Pazar

KESK: Yüzde 2 barajına karşı mücadele edeceğiz

AKP-MHP'nin ısrarıyla kaldırılmak istenen sendikalar yüzde 2 barajına ilişkin Meclis'te düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Yeşil, bir baraj sorunları olmadığını ancak sendikal örgütlenmeye önem verdiklerini bu nedenle darbeci zihniyetle mücadele edeceklerini söyledi.

Memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesi için sendikalara yüzde 2 üye barajı getirilmek isteniyor. 25 Haziran 2001 yılında kabul edilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunuyla birlikte yüzde 5 sendikal baraj getirildi. Ancak bu baraj 2004 yılında AKP tarafından yandaş sendikaların önünü açmak için kaldırıldı.

25 Ağustos 2021'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yüzde 1 baraj uygulamasının yürürlüğü Danıştay tarafından durduruldu. 10 Aralık'ta Meclis Başkanlığı'na sunulan torba kanun ile barajın yeniden yüzde 2'ye çıkartılması teklifi getirildi. Teklif, 15 Aralık'ta AKP ve MHP oyları ile komisyondan oyçokluğu ile geçti. AKP-MHP grupların ısrarıyla şu anda görüşülüyor.

Yüzde 2 barajını aşan sendikalar, 2119 gösterge rakamına göre 707 TL toplu sözleşmeden pay alacaklar. Ancak yüzde 2 barajının altında kalan sendika üyeleri ise 250 TL alacaklar. Sendika kurma hakkı olmayan hakim, savcı, asker, polis ve infaz koruma memurları sıfır ücret alacaklar. Yani aynı işi gören kamu çalışanlarına farklı bir ücret uygulaması, eşit işe eşit ücret uygulamasını ortadan kaldıran bir uygulama. Aynı zamanda yeni sendikaların kurulmasının önün kapatıyor, mevcut sendikalardan yüzde 2 barajını aşamayanlar üye kaybedecek, uzun vadede kapanacak. Kamu emekçileri, ekonomik nedenlerle istemedikleri sendikalara üye olmak zorunda kalacak.

Konuya ilişkin Meclis'te KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil'in de katılımıyla CHP Milletvekili Yıldırım Kaya bir basın toplantısı düzenledi. Söz alan Yeşil, "Darbe ve darbeci zihniyet, her alanda karşımıza çıktığı gibi burada da karşımıza çıkıyor. KESK olarak, örgütlü olduğumuz bütün iş kollarımızda barajla ilgili bir sorunumuz yok. Ancak bizim açımızdan, sendikal örgütlenme hakkına sahip çıkmak çok değerli. Bu yasalaşırsa elbette mücadelemiz, bunun değişmesi noktasında devam edecektir" dedi.