23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK ve DİSK: İhraçlar iade edilsin

Dersim'de KESK ve DİSK üyeleri, OHAL döneminde Türkiye'nin en büyük kamu görevlisi tasfiye süreci yaşandığını belirterek, KHK'larla ihraç edilen emekçilerin iade edilmesini istedi. 

Dersim'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KHK'larla ihraç edilen kamu emekçilerinin iade edilmesi talebiyle açıklama yaptı. 

Sanat Sokağı'nda yapılan eyleme Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. 

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KAMU GÖREVLİSİ TASFİYESİ YAŞANDI'
Açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan, OHAL döneminde Türkiye'nin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşandığını vurguladı. Doğan, "12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bunun tam 26 katı, yaklaşık 130.000 kamu emekçisi ihraç edilmiştir." dedi.

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen hala 16.050 dosyanın komisyonda karara bağlanmadığını bildiren Doğan, şu bilgileri verdi: "Karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5'ini ise reddetmiştir. Başvurusu reddedilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de Komisyonun hızıyla karar almakta olup yıllara yayma görevini devam ettirmektedirler. Komisyon, son resmi açıklamasını 2 Ekim 2020 tarihinde yapmıştır. Hala karara bağlanmayan 16.050 başvurunun 2.441'i KESK'lilere aittir. Oransal olarak yüzde 15'e denk gelmektedir. Tüm başvurulardan hala yüzde 13'ünün karara bağlanmadığı göz önüne alındığında kalan dosyalar içerisindeki KESK'lilerin oranının yüksekliği bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir."

Doğan, “Kamu kurumlarında mülakatla ya da açıktan atamalarla yapılan işe alımlarda donanım ve gerekli özellikler itibari ile uygun olan başvurucular arşiv kaydı araştırması ve güvenlik soruşturması yöntemiyle elenmektedir" diyen Doğan, şunları söyledi: "Liyakatsiz, eş-dost-evlat atamaları kamusal hizmetlerin niteliğini düşürmekte, işçi cinayetlerine, kazalara yol açmakta, iş barışını bozmaktadır. Öte yandan sendika seçme hakkı ve örgütlenme özgürlüğü fiilen ortadan kaldırılmaktadır. KESK'li emekçiler olarak; bu girişimlerden vazgeçilmesi, liyakatsiz atamaların ve kadrolaşmanın temel yöntemi olarak kullanılan, arşiv kaydı araştırması, güvenlik soruşturması, fişleme gibi uygulamaların derhal sonlandırılması çağrımızı yineliyoruz."