21 Eylül 2024 Cumartesi

KESK: TÜPRAŞ işçisinin yanındayız

KESK, TİS imzalanması talebiyle TÜPRAŞ işçilerinin işyerini terk etmeme eylemine ilişkin açıklama yaptı, "Direniş sadece TÜPRAŞ işçisinin mücadelesi değil, krizin faturası yıkılmak istenen tüm işçilerin, emekçilerin mücadelesidir" dedi.
KESK Yürtüme Kurulu, TÜPRAŞ işçilerinin üç aydır Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanamaması üzerine iş yerini terk etmeme eylemi yapmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
 
'İŞÇİLERE KÖLELİK KOŞULLARI DAYATIYORLAR'
 
Yaşanan ekonomik krizin faturasının işçilere, emekçilere, yoksullaştırılmış halka yıkılmaya çalışıldığı kaydedilen açıklamada, "Siyasi iktidar işçilerin, kamu emekçilerinin elinde kalan son kaleler olan kıdem tazminatı hakkını, iş güvencesini, kamusal emeklilik-sosyal güvenlik hakkını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik adımları 'reform' diye yutturmaya çalışıyor. Bugüne kadar işçilerin alın teri üzerinden büyüme rekorları kıran, kârını katlayan işverenler ise kriz ortamını fırsata çevirerek işçilere kölelik koşulları dayatmayı hedefliyor" ifadeleri yer aldı.
 
4 bin 300 TÜPRAŞ işçisinin kapsayan TİS'in Koç Holding'in dayatmaları nedeniyle imzalanmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Koç Holdingin mazeret izinlerinin azaltılması, vardiya değişikliği, 3 yıllık sözleşme dayatması başta olmak üzere kazanılmış haklarını hedef alan saldırılarına karşı yaklaşık bir aydır İzmir, Kırıkkale, Kocaeli ve Batman'da eylemler yapan TÜPRAŞ işçileri dün akşam itibarı ile işyerini terk etmeme eylemi başlatmıştır" denildi.
 
'DİRENİŞ TÜM EMEKÇİLERİN MÜCADELESİ'
 
KESK, TÜPRAŞ'ın stratejik öneme sahip bir işletme olduğunu vurguladı. TÜPRAŞ'ta da işçilerin bugüne kadar fazlasıyla hak kaybı yaşadığını ifade eden KESK, şunları ifade etti: "TÜPRAŞ’ta özelleştirmeyi, sendikasızlaştırma politikaları izlemiştir. İşçilerin sendikal mücadelesini zayıflatmak için taşeronlaştırma yoluna başvurulmuştur. Nitekim tüm kamuoyu 11 Ekim 2017 tarihinde Aliağa TÜPRAŞ Rafinerisi'nde yaşanan 4 taşeron işçisinin yaşamına mal olan iş cinayeti ile ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi olan TÜPRAŞ’ta işverenin tank bakım işlerinde dahi taşeron işçi çalıştırdığını öğrenmiştir. Devam eden direniş sadece 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisinin mücadelesi değil, krizin faturası yıkılmak istenen tüm işçilerin, emekçilerin mücadelesidir."
 
KESK, TÜPRAŞ işçisinin yanında olduğu vurguladı.