23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK: OHAL Komisyonu lağvedilsin

KESK, birçok kentte açıklama yaparak OHAL Komisyonu'nun görev süresinin bir yıl daha uzatılması kararına tepki gösterdi, komisyonun lağvedilmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), görev süresi bir yıl daha uzatılan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına tepki gösterdi. Konfederasyonun Ankara, Diyarbakır, Antalya, Van ve Mersin'deki KESK Şubeler Platformu, yaptıkları açıklamalarla komisyonun lağvedilmesini istedi.

ANKARA 
Ankara'da Eğitim Sen 2 Nolu Şube binasında düzenlenen basın toplantısında, "OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Lağvedilsin" pankartı açıldı. KESK Ankara Şubeler Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, iktidarın salgını fırsata çevirdiğini söyledi, sendikal hak ve özgürlüklerin fiilen yasaklar kapsamına alındığına dikkat çekti.

Açıklama ve etkinlik yapan birçok üyelerinin baskılarla, sürgünlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Erdoğan, "AKP-MHP faşist bloku, OHAL sürecini kendi iktidarını tahkim etmek için kullanmıştır. 19 Temmuz 2018 tarihinde OHAL, yasal olarak kalksa da halen fiili olarak sürmektedir. OHAL'in devamını sağlayan 7145 sayılı Kanun'un 26. Maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen geçici 35. Maddedir. Bu düzenlemelerle keyfi ihraçların devamı sağlanmıştır. Bu maddelere dayanılarak KESK'e bağlı sendikalara üye 54 arkadaşımız, bakanlık onayıyla ihraç edilmiştir" dedi.

KHK'lerle on binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiğini kaydeden Erdoğan, kamu emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarının, masumiyet karinesinin, lekelenmeme hakkının, savunma hakkının da ihlal edilerek, hukuka aykırı olarak ellerinden alındığını belirtti. OHAL Komisyonunun süresinin 1 yıl daha uzatılmasına tepki gösteren Erdoğan, "Bu hukuksuzluğun, insanlık suçuna dönüşme halidir. Bu karar derhal geri çekilmelidir. Biz KESK'liler olarak son arkadaşımız göreve dönünceye kadar dayanışmaya ve mücadeleye devam edeceğiz. KHK'ler gidecek biz kalacağız" dedi.

ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu da SES binasında açıklama yaptı. Açıklamada, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi talep dile getirildi. KESK Antalya Şubeler Platformu adına konuşan BES Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Can Öztürk, "Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır" dedi.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu da, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptığı açıklamada, komisyonun görev süresinin uzatılmasına tepki gösterdi. "OHAL İnceleme Komisyonu lağveldilsin, hukuksuz ihraçlar görevlerine iade edilsin" pankartının açıldığı eylemde, "KHK zulmüne son" yazılı yelekler giyildi.

KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül, pandemi sürecinde sendikal hak ihlallerinde bir azalmaya yol açmadığını, aksine sendikal hak ve özgürlüklerin fiili olarak yasaklar kapsamına alındığına dikkati çekti. Sümbül, "AKP-MHP iktidarı, OHAL sürecini kendi iktidarı, siyasal hedef ve amaçları ile rant için fırsata çevirirken 19 Temmuz 2018 tarihi itibariyle kalkmış olsa da fiilen devam eden OHAL uygulamalarını adım adım yasal duruma kavuşturma adımlarını hayata geçirmeye devam etmektedir" diye konuştu.

DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu da Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube'de basın toplantısı düzenledi. "KHK'ler gidecek biz işimize geri döneceğiz" yazılı pankartın açıldığı toplantıya, KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri de katıldı.

KHK'yle ihraç edilen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Mali Sekreteri Gülhan Tekin, 2016'dan bugüne ihraçlarla sürdürülen OHAL politikasının, bir rehin alma politikası olarak kullanıldığını belirtti.

KHK'yle ihraç edilen Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Sadrettin Kaya da, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.

KESK Dönem Sözcüsü Sefer Tuğrul, görev süresi uzatılan OHAL Komisyonu'nun, iktidarın OHAL'i kalıcı hale getiren politikalarda ısrar etmesinin bir sonucu olduğuna işaret etti.

VAN
Van'da yapılan açıklamada BES Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar konuştu. Dündar, OHAL Komisyonunun anayasa ve uluslararası hukuk açısından suç olduğunu söyledi, "Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilmeli" dedi.