KESK: KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri görevlerine iade edilsin
KESK birçok kentte yaptığı eylemlerle OHAL Komisyonunun lağvedilmesi ve KHK ile işlerinden edilen emekçilerin işlerine iade edilmesi talebini dile getirdi.
KHK ile işlerinden edilen emekçilerin işlerine iade edilmesi ve OHAL Komisyonunun lağvedilmesi talebi sürüyor.
İZMİR
İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen KESK üyeleri, "İşimizi geri alacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak", "KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, hukukun, sermaye örgütlerinin istediği düzenlemeleri hayata geçirmek, emekçilerin, işçilerin haklarını gasbetmek, doğanın talanını sürdürerek, rant elde etmek isteyen bir avuç zenginin çıkarları için kalkan yapıldığını ifade etti. Vardal, OHAL'den istifade çıkarılan KHK'lerle mağdur edilen kamu emekçilerinin haklarının biran önce verilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm bu adaletsiz ve haksız uygulamalar karşısında hakkını aramak isteyenlere hukuki yolların kapandığını hatırlatan Vardal, taleplerini şu şekilde sıraladı:
■ OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, hukuksuzca işinden edilen ihraçlar tüm haklarıyla birlikte görevine, kürsülerine iade edilmelidir.
■ Kamu görevine girmek, görevde yükselmek, atama ve yer değişikliği için görevin gerektirdiği nitelikler dışında hiçbir nitelik aranmamalıdır.
■ Sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamusal hizmetler bilimin ve aklın ışığında herkes tarafından ulaşılabilir, ücretsiz, eşit, nitelikli, anadilinde olmalıdır.
■ Biz emekçilerin ürettiği bütün değerler yine emekçilerin, halkın ihtiyaçları için kullanılmalıdır.
■ Güvenceli bir işte, insanca yaşanacak bir ücretle geleceğini öngörebilmek her insanın en temel hakkıdır.
İşinden edilen KESK'li ihraçların bütün haklarıyla işlerine iade edilene kadar mücadele edeceklerini belirten Vardal, "Biz KESK'liler olarak taleplerimizi gerçek kılana kadar, emekten yana, eşit, özgür bir geleceği, barışın, demokrasinin, laikliğin ülkesini kurmak için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Açıklama sonrası konuşan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, "Darbe girişimi iktidar tarafından da Allah'ın lütfu olarak değerlendirildi ve arkasından çıkan kararnamelerle bugünkü emek rejimi gittikçe güvencesizleştirildi. Hak kayıplarının zemini oluşturuldu. Bizler KESK olarak bütün anti-demokratik uygulamalara, özelleştirme politikalarına, doğanın talanına, savaş politikalarına karşı çıktık. Bizler bu ülkede eğitim sağlığın gerici cemaatlere peşkeş çekilmesine karşı çıktık. İşte bu yüzden bu torbaya doldurdular, etkisizleştirmeye çalıştılar. Asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Bizleri keyfi bir şekilde bekletmelerine izin vermeyeceğiz. Hukuk reformu, demokratikleşme deniliyorsa yapılması gereken mafya liderleriyle kol kola gitmek değil bunları gerekli yaptırımlarla karşılamak, ihraçları görevine iade etmek, baskılara derhal son vermek" diye konuştu.
MANİSA
KESK Manisa Şubeler Platformu ise Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz, OHAL komisyonunun oyalama politikası uyguladığını söyleyerek, "Anayasa ve hukuk bir toplumsal sözleşmedir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterirse kendi anlamını yitirir. İhraç arkadaşlarımızın Anayasadan doğan haklarını kullanmaları sağlanmalı ve daha fazla mağduriyet yaratılmadan görevlerine iade edilmelidir" dedi.
ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu ise Atatürk Parkı'nda açıklama yaptı.
Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan, "reform adımları" atacaklarını açıklayan Erdoğan'a seslendi: "Hukuk ve insan haklarına dair reformdan başlamak isteme noktasında samimi ve iradeli iseniz, haksız ve adil olmayan şekilde, işinden, hayatından olan insanlara dair adımlar atmalısınız."
Aydoğan, "Yargıtay ve Bölge İdare Mahkemesi kararlarına rağmen hala işine döndürülmeyen insanlar varken ve bizler atılacak adımların hızlı ve adaleti tecelli etmesine bakmakla mükellefiz, gerisi laf-ı güzaftır" dedi.
Aydoğan, KHK ile ihraç edilen emekçilerin işlerine geri iade edilmelerini istedi.