16 Eylül 2024 Pazartesi

KESK İstanbul Şubeler Platformu: KHK'ler gidecek biz kalacağız

672 sayılı KHK'yla binlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesinin 8. yılında Cevahir AVM önünde yan yana gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu, iktidarın OHAL'i bir fırsata çevirdiğini belirterek, "Mücadelemizi; hukuksuzluk son bulana, ülkede demokrasi, barış ve özgürlük tesis edilene kadar yükselterek sürdüreceğiz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, 672 sayılı KHK'yla 50 bini aşkın kamu emekçisinin görevinden ihraç edilmesinin 8. yılında, Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde yan yana geldi. Çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı eylemde, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ertuğrul Eroğlu okudu. Bundan 8 yıl önce yayınlanan OHAL KHK'sıyla binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiğini, bu kamu emekçilerinden 222'sinin KESK'li olduğunu belirten Eroğlu, bu ihraçlarla demokrasi, özgürlük, eşitlik, emekten yana olanlardan intikam alındığını ifade etti.

Türkiye'nin pek çok kez darbelere, darbe girişimlerine sahne olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Darbelere, OHAL'lere, sıkıyönetimlere imza atanlar her seferinde çıkıp 'ne yaptıysak ülkenin bekası için yaptık. Milli menfaatler için yaptık. Halkımızın çıkarları için yaptık' nutukları attılar. 20 Temmuz 2016'da OHAL ilan edenlerin ağzından da yıllarca aynı sözler çıktı. Aradan 8 yıl geçti. Bu 8 yıl boyunca aynı plağı çalmaya, '15 Temmuz darbe girişimi' demeye devam ettiler. Ama o girişimin siyasi ayağını ortaya çıkarmak için bir adım bile atmadılar."

'OHAL'İ FIRSATA ÇEVİRDİLER'
İktidarın OHAL ilan ederken hedefinin cemaatler, tarikatlar ve onların siyasi olmadığını belirten Eroğlu, "Hedef OHAL'i bu topraklarda kalıcı hale getirecek bir rejime geçmek, tüm toplumu da bu sisteme biat eden kullara dönüştürmekti. OHAL'i işte o rejime, tek adam rejimine giden yolda engel olarak gördükleri kim varsa onu susturmak, kuşatmak, etkisiz hale getirmek için fırsata çevirdiler. İşte bunun için; 'üç aya kalmaz biter' dedikleri OHAL'i üçer aylık dönemler halinde tam 7 kez uzattılar" dedi.

'4 BİN 240 KAMU EMEKÇİSİ HUKUKSUZCA İHRAÇ EDİLDİ'
OHAL KHK'larıyla 4 bin 240 kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde işinden edildiğini belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: "İhraç arkadaşlarımızın özel sektörde işe girişini engellediler. Tam bir düşman hukuku ile KPSS'yi kazanan çocuklarının önüne güvenlik soruşturması seti çekip kamuda işe girmelerini engellediler. İhraçlara düşmanlık 'ağaç kökü yesinler' diyecek boyutlara ulaştı. Tüm bunların karşısında susmamızı, diz çökmemizi, biat etmemizi beklediler. Ama biz ilk günden bugüne daha fazla kenetlendik. Omuz omuza verdik. 'KHK'ler gidecek biz kalacağız. Mutlaka kazanacağız' demeye devam ettik. Bundan sonra da edeceğiz."

'İŞSİZLİK, YOKSULLUK, SEFALET OLAĞANLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'
OHAL'in 18 Temmuz 2018'de kaldırıldığını hatırlatan Eroğlu, "tek adam rejimiyle" 6 yıldır tüm toplumu saran işsizliğin, yoksulluğun, sefaletin olağan hale getirilmeye çalışıldığını, anayasasızlığın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin sıradanlaştırıldığını belirtti.

"Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamayı, halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerini cezaevlerinde tutmayı, 1 Mayıs Taksim Meydanını o meydanın sahipleri olan işçilere emekçilere kapatmayı, kayyım düzenini, olağan hale getirmeye çalışıyorlar. Günde ortalama 5 kadını cinayete kurban vermemizi, erkek şiddetini, tacizi, tecavüzü olağan hale getirmeye çalışıyorlar. Öğretmenlik Meslek Kanununa karşı itiraz hakkını kullanan üyelerimize ters kelepçe takıp, gözaltı aracında işkenceye varan şiddet uygulamayı olağan hale getirmeye çalışıyorlar" diyen Eroğlu, olağan hale getirilmek istenen düzene alışmayacaklarının altını çizdi.

'MÜCADELEMİZİ YÜKSELTEREK SÜRDÜRECEĞİZ'
Eroğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Mücadelemizi; hukuksuzluk son bulana, ülkede demokrasi, barış ve özgürlük tesis edilene kadar yükselterek sürdüreceğiz. Emeğimize, işimize, ekmeğimize, geleceğimize göz koyanların saldırı ve baskı düzenini emek ve demokrasi güçlerinin birlikte ve ortak mücadelesi ile er ya da geç ama mutlaka püskürteceğiz."

Eylem boyunca, "KHK'ler gidecek biz kalacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı.