22 Eylül 2024 Pazar

KESK: Halktan ve emekten yana bir bütçe istiyoruz

Bu ay içerisinde TBMM'ye sunulması beklenen bütçe yasa teklifine ilişkin basın toplantısı düzenleyen KESK, AKP iktidarının halkın bütçesini patronlara peşkeş çektiğini ve savaşa harcadığını belirterek, halkın, işçi ve emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılması gerektiğini vurguladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması beklenen bütçe yasa teklifine ilişkin, "Halktan emekten yana bütçe" şiarıyla basın toplantısı düzenledi.

'HALKIN TEMEL GÜNDEMİ YOKSULLUK'
Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, AKP iktidarının bütçe planlamalarıyla gelinen noktada işçi ve emekçilerin, halkın sefalete sürüklendiğini kaydetti. "Hayat pahalılığı ve işsizlik kronik bir hale gelmiştir. Türkiye asgari ücretliler ülkesine dönüştürülmüş, emeğin milli gelirden aldığı pay gittikçe düşürülmüştür. Kamu hizmetleri alanı piyasalaştırma, özelleştirme, yatırımların kısılması yolu ile alabildiğine daraltılmıştır. Vergi adaletsizliği derinleştirilmiştir. Aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrılmıştır" diyen Yeşil, emekçilerin ve halkın temel gündeminin yoksulluk olduğuna dikkat çekti.

'ENFLASYON GIDADA YÜZDE 93,05'
Enflasyonun gıdada yüzde 93,05'e, ulaşımda yüzde 117,66'ya çıktığını belirten Yeşil, "36 üyeli OECD içinde enflasyonu hem de gerçekte yaşamının yarısı olarak gösterilen resmi enflasyonu en yüksek olan ülke açık ara Türkiye'dir" dedi. Dışa bağımlı ekonomik modelin Türk lirasının pula dönmesine sebep olduğuna işaret eden Yeşil, "Bugünlerde 'neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu' ile popüler hale gelen Hazine ve Maliye Bakanı geçtiğimiz yılın son günlerinde 'Bir uyuyun, altı ay sonra uyanın, Türkiye'de çok farklı noktalara gideceğiz' diyordu. Gerçekten çok farklı noktalara gittik! O gün yüzde 36,08 olan TÜİK enflasyonu bugün yüzde 83,45'e tırmanmıştır. O gün 11,83 TL olan 1 dolar bugün 18,60 TL'ye çıktı" ifadelerini kullandı.

'HALK, EMEKÇİLER BÜTÇE SÜRECİNE ETKİN KATILMALI'
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de herkes için halktan ve emekten yana bir bütçe istediklerini söyledi, halkın, emekçilerin ve örgütlü yapılarının bütçe süreçlerine etkin katılması gerektiğinin altını çizdi. Kamu hizmet ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artması talebini dillendiren Bozgeyik, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına ve özelleştirmelere son verilmesi çağrısında bulundu.

'VERGİDE ADALET İSTİYORUZ'
Bozgeyik, şöyle devam etti: "Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz. Bu talepler sadece bizim değil milyonların talepleridir. Bu nedenle sadece mevcut iktidarı değil, yaklaşan seçimin soncuna göre olası iktidar adaylarını da emekçilerin, halkın sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Sömürü, yoksulluk, talan düzeninin emek, barış, toplumsal cinsiyet karşıtı sermaye yanlısı bütçelerine karşı toplumun yüzde 99'unu oluşturan başta kamu emekçileri olmak üzere emeğin tüm renklerini, dar gelirli vatandaşlarımızı kadınları, gençleri 'Halktan, emekten yana bütçe' için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."