20 Eylül 2024 Cuma

KESK: Halktan, emekten yana bütçe istiyoruz

2024 yılı bütçesinin emek karşıtı, sermaye yanlısı bir bütçe olduğunu ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, halktan yana bütçe için 15 Kasım'dan itibaren eyleme geçeceklerini duyurdu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayan bütçe görüşmeleri öncesinde KESK Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. İktidarın yeni ekonomi modeli kapsamında halkın daha da yoksullaştırıldığını ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Asgari ücret ortalama bir ücrete, enflasyon ise bir vergiye dönüştü. Büyüyen ekonomide emekçilere düşük ücret ve güvencesiz istihdam dayatıldı" dedi.

'ÇALIŞANLARA KÖLELİK, SERMAYEYE DAHA ÇOK KAYNAK'
Patronların ise ihracat yapmayı sürdürdüğünü, düşük faizli kredi kullandığını, vergiden muaf tutulduklarını, karlarını katladıklarını belirten Bozgeyik, "6 Eylül'de açıklanan orta vadeli program (OVP) ve 16 Ekim'de açıklanan 12. Kalkınma Planı, faturanın halka, emekçilere orta ve uzun vadede nasıl yıkılacağını ortaya koymaktadır. 'Vergi reformu' adı altında daha çok vergi, 'esnek çalışma' adı altında daha çok sömürü, 'ihracatı geliştirme' adı altında' çalışanlara kölelik, sermayeye daha çok kaynak aktarılması hedeflenmektedir" dedi.

Emekçilerin temel kazanımlarına saldırıların arttığını dile getiren Bozgeyik, "2024 bütçe teklifi ile bunların daha da ağırlaştırılması, kalıcı hale getirilmesi hedeflenmektedir. 2024 yılında toplanması hedeflenen her 100 TL'lik verginin 27 TL'sinden daha baştan sermaye lehine vazgeçiliyor. Bu durum 2024 bütçesinin emek karşıtı sermaye yanlısı bir bütçe olduğunu tek başına ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

'VERGİ KASASINI EMEKÇİLER DOLDURACAK'
Vergide adaletsizliğin bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden Bozgeyik, "2024 bütçesinde toplanan her 100 TL verginin ortalama 16 TL'si gelir vergisidir. Ama bu 16 TL'nin 10 TL'si maaşından, ücretinden kesilen bordroluların yani işçilerin ve kamu emekçilerinin cebinden çıkacaktır. Geriye kalan 6 TL ise bugün itibari ile sayısı 4 milyonu aşan yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler tarafından ödenecektir. Bunların arasında on binlerce şahıs şirketi de bulunmaktadır" dedi.

'BÜTÇE NEREYE HARCANIYOR?'
Yükü emekçilerin sırtında olan verginin nereye harcanacağının önemli olduğunu söyleyen Bozgeyik şu bilgileri paylaştı: "2016 yılı bütçesinde eğitim hizmetlerine ayrılan pay yüzde 17.8'e ulaşmışken sonraki yıllarda sürekli düşmüş, 2023 bütçesinde yüzde 11.2 ile dip seviyeyi görmüştür. Buna rağmen 2024 bütçesinde eğitim hizmetlerine ayrılan tutar 1 trilyon 300 milyar TL ile bütçe giderlerinin yüzde 11.7'si olarak hedeflenmiştir. Sağlık hizmetlerine ayrılan pay ise 2012 yılında yüzde 4.3 ile en düşük seviyeye inmiş, 2023 bütçesinde yüzde 5.9 olmuştur. 2012 yılından sonraki artışta kiralama veya hizmet bedeli adı altında şehir hastanelerine kaynak aktarılması etkili olmuştur. Son 2021 ve 2022 yıllarındaki artışta ise pandeminin payı vardır. 2024 bütçesinde ise sağlığa 776 milyar TL ile bütçenin yüzde 6.6'sının ayrılması hedeflenmiştir."

Bozgeyik, "Bu bütçede kamu hizmetlerine, yatırıma ve istihdama ayrılmayan kaynaklar faize, savunma ve güvenlik adı altında  silahlanmaya, hazine garantisi olarak Kamu özel iş birliği projelerine ve iktidarın ideolojik bir aygıtına dönüşen Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılmaktadır" dedi.

'ZENGİNLERDEN SERVET VERGİSİ ALINSIN'
Emekten ve halktan yana bir bütçenin yakıcı bir ihtiyaç halinde olduğunu belirten Bozgeyik, herkes için halktan, emekten yana bir bütçe istediklerini vurguladı. Bozgeyik, taleplerini şöyle sıraladı: "Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Vergide adaletin sağlanarak az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesini ve bütçeden ayrılan payın artırılarak, kamu engelli istihdamının artırılmasını istiyoruz. Belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz."

15 KASIM'DAN İTİBAREN EYLEMLER BAŞLAYACAK
Talepleri doğrultusunda 15 Kasım 2023 Çarşamba günü tüm illerde kitlesel basın açıklaması düzenleyeceklerini ifade eden Bozgeyik, "27 Kasım- 1 Aralık tarihleri arası MYK üyeleri ile iş yeri ve illerde alan etkinlikleri çalışması yapılarak 2 Aralık tarihine İstanbul'da emek ve demokrasi güçleri ile bölge mitingi, diğer illerde alanlarda yerel emek ve demokrasi güçleri ile eylemleri hayata geçireceğiz. Tüm bu eylem etkinlikler sonrasında taleplerimizin karşılanmaması halinde emek karşıtı bütçeye karşı kasım-aralık ayı içerisinde bir günlük hizmet üretmeme eyleminin yapılabilmesi için çalışma yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.