20 Eylül 2024 Cuma

KESK emekten yana demokratik halk bütçesi talebiyle sokağa çıktı

Birçok kentte sokağa çıkan KESK üyeleri, emekten yana demokratik bir halk bütçesi için taleplerini sıraladı.

KESK, birçok kentte "Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz" şiarıyla açıklama yaptı. Talepleri sıraladı.

ANKARA
KESK Ankara Şubeler Platformunun açıklamasında SES Şube Eşbaşkanı Mukaddes Angay, iktidarın Meclis’te görüşülen bütçe kanun teklifinin acele kabul edilmesini istediğini ifade etti. Angay, "21 yılı aşkın bir süredir ülkeyi yönetenler nutuk atıyor.  Ama her geçen gün düne göre daha yoksullaştık. Daha güvencesiz hale geldik. Geldiğimiz noktada: İşsizlerin sayısı 9 milyona yaklaştı. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor.  Açlık sınırı 16 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL'ye dayandı. Bu koşullarda ülkede milyonlarca emekli 7 bin 500 TL'ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL'lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda.85 milyonluk nüfusun 50 milyonu açlık sınırı altında, 80 milyonu yoksulluk sınırının altında bir yaşam savaşı veriyor" dedi.

VAN
KESK Van Şubeler Platformu, "Ranttan, talandan, israftan savaştan değil, halktan ve emekten yana bir bütçe için omuz omuza" pankartıyla açıklama yaptı, sık sık "Savaşa değil, eğitime bütçe" ve "Bijî berxwedana kedkaran" sloganları atıldı. Açıklamayı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay okudu.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu ise İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı eylemde, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" ile "TTB yalnız değildir" sloganları atıldı. Basın metnini KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ersin Demirçin, okudu.

Eylemde, Adana Tabip Odası adına Sedat Yeniocak söz aldı. Yenocak, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasını kınayarak, mücadelelerinin süreceğinin mesajını verdi.

MERSİN
KESK Şubeler Platformu Mersin’de de Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Taşınan pankart ve atılan sloganlarla 2024 yılı bütçesine dair tepki ve taleplerin gösterildiği açıklamanın metnini Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül okudu.

İZMİR
İzmir’de ise KESK üyeleri Alsancak’ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Emekten halktan yana bütçe istiyoruz" pankartı açıldı; "Savaşa değil, emekçiye bütçe", "Sefalete teslim olmayacağız", "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atıldı. Basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Mustafa Güven okudu.

Halktan, emekten yana bir bütçe için talepler ise şöyle
🔹 "Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
🔹Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
🔹Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
🔹Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
🔹Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.
🔹Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.
🔹Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
🔹Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
🔹İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
🔹Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
🔹Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz."