22 Eylül 2024 Pazar

KESK: Emekçiler açlık sınırında yaşıyor

İktidarın sermaye odakları politikaları nedeniyle açlık ve yoksulluğun sebebinin halklara ödetildiğini kaydede KESK İstanbul Şubeler Platformu, barıştan ve emekten yana politikalar izlendiğinde hazinenin ülkedeki herkesin refahına yeteceğinin altını çizdi. Taleplerini sıralayan KESK, kabul edilene dek mücadele edeceğini vurguladı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, TÜİK'in gerçek dışı enflasyon verileriyle kamu emekçilerine verilen yüzde 30 zam ile sefalete mahkum edilmesini Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde protesto etti. "TÜİK gerçeği gizliyor, emekçiler açlık sınırında yaşıyor"  yazılı pankartın açıldığı eylem KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik'in katılımıyla gerçekleşti.

'AÇLIK SINIRINDA DEĞİL İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Sık sık "Savaşa değil emekçiye bütçe", "TÜİK şaşırmış maaşları aşırmış", "TÜİK şaşırma sabrımızı taşırma", "Sadaka değil hakkımızı isteriz", "Vergide adalet istiyoruz", "Birleşe, birleşe kazanacağız"  sloganları atılan eylemde emekçiler her gün marketten alışveriş yaptıklarında ya da evlerine gelen faturalarda zamları gördüklerini dile getirdi. Acilen zamların durdurulmasını isteyen emekçileri, bu ülkeyi var ettiklerini ve zamların altında boğulduklarının altını çizdi. Devletin kendisine yeniden değerlendirme olarak yüzde 122'yi belirlediğine dikkat çeken kamu emekçileri kendilerine de aynı oranda zam yapılmasını, geçmiş kayıpların giderilmesini kaydetti ve açlık sınırında değil insanca yaşamak istediklerini vurguladı.

BOZGEYİK: EKONOMİK KRİZİN NEDENİ İKTİDARIN SERMAYE YANLISI POLİTİKALARI
Söz alan Bozgeyik, asgari ücretin ortalama ücret haline getirildiğine dikkat çekti. İktidarın 2022 yılında şehir hastanelerine, otoyollara, militarist ve savaş politikalarına en yüz milyarlarca lira harcadığını vurgulayan Bozgeyik, sıra kamu emekçilerine geldiğinde bütçe yetersizliğinden söz edilmesine tepki gösterdi. "Biz biliyoruz ki gerçekten kamusal hizmetlerden, emekten, demokrasiden, barıştan yana politika izlendiğinde bu ülkenin kaynakları hepimize yetecektir" diyen Bozgeyik, bugünün yaşanan ekonomik krizin nedeninin iktidarın tercih ettiği sermayeden yana politikalardan kaynaklandığının altını çizdi. Bozgeyik mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

'HALKIN DAHA FAZLA DAYANACAK GÜCÜ KALMADI'
Basın metnini okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev, kamu emekçilerinin iktidar, TÜİK ve yandaş sendikaların işbirliğiyle bir girdaba sürüklendiğini söyledi. Özev, "Geldiğimiz noktada nüfusun yüzde 1'ini oluşturan tuzu kuru olanların, rantçı çevrelerin, sermayenin dışındaki tüm halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı" dedi.

'EN TEMEL VE ASGARİ TALEPLERİMİZ KARŞILANSIN'
Özev, kamu emekçileri ve emeklilerin taleplerini şu maddelerle sıraladı: Biz kamu emekçileri ve emeklileri olarak;  
🔹"Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını,
🔹İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını,
🔹Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir  vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini, gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15 ten yüzde 10'a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini talep ediyoruz."

'OMUZ OMUZA VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Bu asgari ve en temel talepler sağlanıncaya kadar fiili ve meşru mücadelemizi farklı eylem ve etkinliklerle sürdürmeye devam edeceklerini duyuran Özev, "Bu gidişatı ya durduracağız ya durduracağız! İktidarın sermayeden yana politikalarının ağır sonuçlarını yaşayan tüm kesimlerle birlikte mücadele ederek insan onuruna yaraşır bir yaşamı inşa edeceğiz. KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi tüm kamu emekçilerini ve emeklilerini bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar, en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz" dedi.