23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK: Adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret istiyoruz

KESK İstanbul Şubeler Platformu, adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret için Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda taleplerini sıraladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Meclis'te onaylanan Saray bütçesini protesto etmek ve önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olması talebi ile açıklama yaptı.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapılan eylemde "Halktan emekten yana bütçe, insanca yaşayacak ücret" yazılı pankart açıldı. Eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen 7 No'lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu okudu.

Ülkeyi yönetenlerin pandemi tehdidi karşısında halkın durumunu görmezden geldiğini belirten Kırşanlıoğlu, tüm sorumluluğun halka yıkılmak istendiğini söyledi. Dünyayı sarsan pandemi ile işsizliğin, yoksulluğun gittikçe daha fazla derinleştiğine dikkat çeken Kırşanlıoğlu, "Alınan her önlemde-kısıtlamada kapsam dışı bırakılarak sağlığı ile ekmek parası arasına sıkıştırılan, günlük 39 TL ile yetinmesi beklenen milyonlar için insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret çok daha önemil hale gelmiştir" dedi.

Çok büyük bir bölümü sendikasız, toplu sözleşme hakkı olmadan günlük 10-12 saatlik sürelerle çalıştırılan, her üçünden biri sosyal güvenceden yoksun bırakılan, üstelik büyümeden de pay verilmeyen milyonlarca asgari ücretlinin bugüne kadar fazlasıyla "fedakarlık" yaptığını ifade eden Kırşanlıoğlu, "Yoksulluk sınırının 8 bin, açlık sınırının 3 bin TL'ye dayandığı günümüz koşullarında adil- insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret iktidarın 'lütfu' değil, temel bir insan hakkıdır" diye konuştu. 

Eğitim Sen 7 No'lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret için şu talepleri sıraladı:

Ülkemizin altında imzası bulunan uluslararası sözleşme ve anlaşmaların gereği yerine getirilerek asgari ücret hesabında işçinin ailesi temel alınmalıdır.
Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, yıllardır milli gelirden pay verilmeyen asgari ücretlilerin yaşadığı kayıplar karşılanmalıdır.
Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'nın asgari ücretle ilgili maddesine konulan çekince kaldırılmalıdır.
Asgari ücret siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.