21 Eylül 2024 Cumartesi

KESK, 16 Ağustos'ta iş bırakıyor: Hayat TÜİK rakamlarına göre akmıyor

"Hem iktidarı hem yandaş konfederasyonları uyarıyoruz" şiarıyla kent kent çalışmalarını yürüten ve taleplerini sıralayan KESK, 16 Ağustos'ta bir günlük iş bırakacak. İktidarın temmuz artışlarıyla çalışanlara ve emeklilere yeni bir tuzak kurduğunu kaydeden KESK, emekçilerin yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilmesine tepki gösterdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 16 Ağustos Çarşamba günü bir günlük iş bırakacak. "Hem iktidarı hem yandaş konfederasyonları uyarıyoruz! Hayat TÜİK rakamlarına göre akmıyor, ekmeğimizle oynamayın" başlığıyla Mersin, Samsun, Antalya, Van, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte çalışmalarını sürdüren KESK, kent kent taleplerini yineliyor.

'İKTİDARIN ÇALIŞANLARA VE EMEKLİLERE KURDUĞU BİR TUZAK'
AKP iktidarının temmuz maaş artışlarıyla milyonlarca kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksulluğa, emekli olunca ise daha fazla sefalete terk eden yeni bir maaş-ücret rejimi yarattığını belirten KESK, iktidarın "en düşük maaş" dediği kamu emekçisinin maaşının 22 bin lira olduğuna dikkat çekti. Artışın kağıt üzerinde kaldığının altını çizen KESK, "Çünkü 22 bin lira olan bu maaşın; 3 bin 390 lirası sabit ek ödeme tutarı, 8 bin 77 lirası ilave seyyanen ödenek tutarı, bin 159 lirası eş yardımı, 382 lirası ise çocuk yardımından oluşmaktadır. Bu 4 kalemden sigorta prim kesintisi ve gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır. Yani bunlar emekliliğe yansıtılmamakta, emekli aylığına esas tutarın hesabında sıfır kabul edilmektedir. Bu durumda 22 bin lira olan maaşın sadece 8 bin 890 lirası emekli aylığı hesabında temel alınacaktır. Emekli aylığı ise 4 bin500 lira civarında yani bugün alınan 22 bin lira maaşın beşte birine kadar inecektir. Bugünü kurtarmak isteyen iktidar hepimizi önümüzdeki yıllarda çok daha derin bir açlığa, sefalete sürüklemektedir. Bu, iktidarın çalışanlara ve emeklilere kurduğu yeni bir tuzaktır" dedi.

KESK'in toplu sözleşme masasına götürdüğü teklifler şöyle:
🔹"Öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8 bin 138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödenek mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmelidir. Bu adımın atlandığı her maaş artışı teklifi daha baştan tuzağa düşmek demektir.
🔹2024 yılı artışı ise ilave seyyanen ödeneğin taban aylığa yansıtılması sonucunda oluşan yeni katsayı üzerinden yapılmalıdır.
🔹Söz konusu artışta tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamları değil, yoksulluk sınırı temel alınmalıdır.
🔹Bu çerçevede; mevcutta iktidarın 'en düşük maaş' olarak ifade ettiği maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı ocak ayı itibariyle 45 bin liraya çıkarılmasını istiyoruz.


🔹Artan hayat pahalılığı karşısında bugün hiçbir karşılığı kalmayan eş yardımının 3 bin 310 liraya çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Bir bebeğin üç günlük bez, mama ihtiyacını bile karşılamaktan uzak çocuk yardımının her çocuk için 2 bin 220 liraya çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7 bin 500 lira, diğer şehirlerde 5 bin lira kira verilmesini istiyoruz. Bu rakamları belirlediğimiz esnada Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmini  yüzde 22 idi. Üzerinden bir hafta geçmeden Merkez Bankası tahminini yüzde 58 olarak güncelledi. Dolayısıyla bırakalım talebin fazla olmasını asgari bir talep olduğu Merkez Bankasının sürekli düşük kalan tahminiyle de doğrulanmıştır. Buradan hareketle maaşlarımızın 2024 yılı ocak ayından itibaren her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranına göre güncellenmesini istiyoruz. TÜİK rakamlarını esas alan refah payı aldatmacası değil, gerçek bir refah payı, büyümeden pay istiyoruz. Bunun için her üç ayda bir açıklanan çeyrek büyüme oranlarının maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz."

KESK bu taleplerde esas olarak dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının baz alınmasını ve bunun üzerinden bir temel ücretin belirlenmesini istedi.

KESK'in maaş artışı dışındaki temel talepleri ise şöyle:
🔹"Gelir Vergisi matrahına esas tutarın yıllık yüzde 15'i geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, Gelir Vergisi diliminin yüzde 15'te sabitlenmesini, Vergide adaletin sağlanmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, Servet Vergisi getirilmesini istiyoruz.
🔹Aylık 3 bin 325 lira yemek yardımı verilmesini, tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmesini istiyoruz.
🔹Hangi adla anılırsa anılsın tüm ek ödemelerin taban aylıklarımıza yansıtılmasını istiyoruz.


🔹Ücretsiz kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 5 bin lira tutarında kreş yardımı verilmesini, seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını, 1. dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini, mevcut emekli maaşlarının yoksulluk sınırı temel alınarak artırılmasını istiyoruz.
🔹Tüm kamu emekçilerine aylık 50 metre küp doğalgaz karşılığı üzerinden yakacak desteği verilmesini, hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK'leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanmasını, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yasasının geri çekilmesini istiyoruz.
🔹Tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini, görevde alım ve yükselmede mülakatın kaldırılmasını, liyakatin esas alınmasını, özelleştirmelere son verilmesini, kamu kaynaklarının sermayeye aktarılmasına son verilmesini istiyoruz.


🔹Servis imkanından yararlanamayan kamu emekçilerine Türkiye genelinde kamu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanacakları aylık abonman kartı verilmesini, Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına sınavsız atanmalarını istiyoruz.
🔹Ayrımsız tüm çalışanları kapsayan, meslek hastalıklarının tanımlandığı yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının hayata geçirilmesini, haftalık çalışma süremizin 35 saate düşürülmesini istiyoruz.
🔹Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulmasını, 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesinin onaylanmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin hukuksuzca fesih edilmesinin iptal edilmesini, doğum öncesi 8, doğum sonrası 24 haftalık analık izni ve sonrasında 6'şar ay devredilemez ebeveyn izninin olmasını istiyoruz.
🔹Kamuda engelli istihdamının arttırılmasını, engelli kamu emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz."