19 Eylül 2024 Perşembe

Kerkük valisi YNK'li Rêbwar Taha oldu

KDP ve Türk devletinin açıktan desteklediği Türkmen Cephesinin tüm engellemelerine rağmen Kerkük İl Meclisi, Vali olarak YNK'li aday Rêbwar Taha'yı seçti. 

Kerkük İl Meclisi, Bağdat'ta bulunan Reşid otelinde meclisin 9 üyesinin katılımıyla bir araya geldi. YNK'li Rêbwar Taha, toplantıya katılan 3 Arap, bir Hristiyan ve 5 YNK'li üyenin oyunu alarak Kerkük'ün yeni Kürt valisi oldu.

Toplantıya KDP'li 2 üye, Türkmen Cephesi'nin 2 üyesi ve geriye kalan Arap üyeler katılmadı.

Bu toplantıya karşı Türkmen Cephesi ve Arap topluluğu açıklama yaptı. Türkmen Cephesi açıklamasında, "Irak Türkmen Cephesi'nin katılımı olmadan hiçbir toplantı ve anlaşma kabul edilemez. Böyle bir toplantı olması durumunda her türlü hukuki ve anayasal tedbiri alacağız" dedi.

Arap toplulukları da toplantıya katılmayarak valilik seçimini engellenme niyetini ortaya koydu. KDP ise tüm çabalarına rağmen, YNK'li adayın vali olmasını engelleyemeyince toplantıya katılmadı. KDP, İl Meclisindeki görev dağılımı müzakereleri başlayıncaya kadar sandalyelerin boş kalacağı yönlü açıklama yaptı.

Rêbwar Taha, vali olarak seçildikten sonra "Kerkük'te bugünden itibaren barış, refah ve ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlara hizmet etmek için yeni bir aşamanın başlayacağının herkese güvencesini veriyoruz" dedi. Kerkük'teki istikrarın, ekonomiyi güçlendireceğini belirten Taha, altyapı hizmetlerinin geliştirileceği, kentin zenginlik kaynaklarının halkın yaşam koşullarını iyileştirmek için kullanılması için çaba harcayacaklarını belirtti. Taha ayrıca açıklamasında, tüm toplumlar arasında ayrım gözetmeksizin işbirliğini, kardeşliği ve bir arada yaşamayı güçlendirmek için kullanacağını dile getirdi.

NE OLDU?
Kerkük'te geçtiğimiz aralık ayında Kerkük'te seçimler yapılmış en fazla oyu YNK aldı. Buna rağmen KDP ve Türk devletinin açıktan desteklediği Türkmen Cephesi, valiliğin YNK de kalmaması için bir dizi engelleyici çaba içine girdi. KDP ve YNK arasında yapılan görüşmeler sonucunda bir uzlaşmaya varıldı ve valinin Kürtlerde kalması yönünde ortaklaşıldı. Bu aşamada devreye yine Türk devleti girdi ve bu planı da bozmak için görev dağılımı için yapılacak toplantıları engelledi.

Aylar sonra taraflar arasında yapılan görüşmeler neticesinde dün valiliğin belirlenmesi için beşi YNK, biri Hristiyan ve üçü Arap üyelerden oluşan dokuz üyenin katılımıyla bir araya gelerek vali seçimi yapıldı. KDP'nin toplantıya katılmayan Araplar ve Türkmen Cephesi üyeleriyle Kerkük Valiliği görevini iki yıl arayla bu taraflar arasında paylaşması planlanıyordu. Türkmen Cephesi, bu temelde KDP ile ittifak kurduğunu resmen duyurdu. Toplantıya katılmayan taraflar, Türk devletinin geliştirdiği plan doğrultusunda Kerkük Valisi'nin Kürt olmasını engellemeyi, düşük oy almasına karşın Türkmen Cephesi'ne ise valilik makamını vermeyi ön görüyordu.

18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi'nde Türkmenler 2, Araplar 6, YNK 5, KDP 2, Hiristiyanlar kotayla 1 sandalye almıştı.