20 Eylül 2024 Cuma

Kerkük il meclisi seçimlerinde YNK birinci parti

Irak Yüksek Seçim Komisyonunun açıkladığı ilk sonuçlara göre YNK 139 bin 373 oy alarak Kerkük'te birinci parti oldu.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, 16 Aralık'ta özel oylama ve 18 Aralık'ta genel oylaması gerçekleştirilen Irak il meclisi seçimlerinin kesin sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Seçim Komisyonunun ilk verilerine göre Kerkük il meclisinde YNK 5 sandalye kazanarak birinci parti oldu. Kürtler ayrıca Ninova ve Zikar kentinde en az 6, Diyala'da 1 ve Selahaddin'de de 1 kürsü kazandı.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, Bağdat'ta düzenlediği basın açıklamasında seçimlere katılım oranının yüzde 41 olduğunu söyledi.

Komisyonun açıkladığı ilk verilere göre, Kerkük'te YNK'nin içerisinde yer aldığı Kerkük İrademiz ve Gücümüzdür İttifakı 139 bin 373 oy, Arap Koalisyonu 98 bin 173 oy, Türkmen Cephesi 72 bin 281, KDP 46 bin 197, Yeni Nesil Hareketi 24 bin 620, Qiyade 59 bin ve Kerkûkna 21 bin 114 oy aldı. Açıklanan sonuçlara göre Kerkük'te YNK 5, Arap Koalisyonu 3, Türkmen Cephesi 2, KDP 2, Ereba 1, Qiyade 2 sandalye elde etti.

DEM PARTİ: KERKÜK HALKLARININ DEMOKRATİK İRADESİNİ SELAMLIYORUZ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Kerkük seçimlerinden başarıyla çıkan YNK'yi tebrik etti.

Yazılı açıklamada, "Ortadoğu için oldukça önemli olan Irak seçimlerinin bölge halklarına demokrasi, adalet ve özgürlük getirmesini diliyoruz" denildi.

"Bölge devletleri başta olmak üzere birçok gücün toplumsal karmaşa ve siyasi istikrarsızlık çıkarmak için her türlü müdahalede bulunduğu Kerkük'te halklar, sandığa giderek demokratik iradelerini ortaya koymuştur. 2005 yılından bu yana ilk defa yapılan seçime katılım gösteren Kürt halkını ve Kerkük'te yaşayan bütün halkları ve inançları demokratik tutumlarından ötürü kutluyoruz" denilen açıklamada, Kerkük halklarının iradesinin Ortadoğu coğrafyasına umut olduğu belirtildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Kerkük seçimlerinden başarılı çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (Yekîtiya Niştimanî ya Kurdistanê) tebrik ediyoruz. Kürt halkının iradesinin tarihte olduğu gibi bugün de bölge halklarını ve birlikte yaşamı esas alacak şekilde tecelli edeceğini biliyoruz. Yönetimin Kerkük'te yaşayan halkların demokratik bir ortamda, kendi kimlikleri ve inançlarıyla yaşayabilmesi için gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz."